Недобір Україною у 2013 році російського газу призведе до нарахування їй штрафів у розмірі майже 10 млрд доларів.

Таку оцінку наводить у своєму аналізі щодо поточної ситуації на ринку газу України Фонд національної енергетичної безпеки (ФНЕБ).

За словами заступника гендиректора Фонду національної енергетичної безпеки Олексія Гривача, «Нафтогаз» у черговий раз йде на порушення умов «бери або плати» за контрактом і отримає від «Газпрому» новий рахунок на початку 2014 року».

«За нашими оцінками, «Нафтогаз» навряд чи зможе за підсумками року закупити у «Газпрому» більше 17-18 млрд кубометрів. А повинен - 41,6 млрд кубометрів. При середньоконтрактній ціні 410 доларів за тис кубометрів недобір коштуватиме під 10 млрд доларів», - додає експерт.

Крім того, ФНЕБ стверджує, що заява української сторони з приводу високих цін на російський газ, щодо цін реверсом з Європи, також не зовсім вірна, передає «ИТАР-ТАСС».

«На початку року українські чиновники розповідали про те, наскільки російський газ дорожче, ніж купується через реверсні схеми. Так у лютому-березні різниця досягала 36-39 доларів за 1 тис кубометрів. Але потрібно розуміти, що мова йде про середню ціну імпортного газу для України. А «Нафтогаз» і Ostchem (Другий великий імпортер газу на ринок України, що підконтрольний бізнесменові Дмитру Фірташу. Ред.), купували газ у «Газпрому» за різними цінами», - говорить Гривач.

При цьому «структури Фірташа платили більше, ніж «Нафтогаз». Різниця в ціні у першому кварталі становила близько 30 доларів. У підсумку середня ціна імпорту з Росії становила 420 доларів. Хоча якби весь газ придбав «Нафтогаз», то вона була б на рівні 406-407 доларів і майже не відрізнялася від ціни «реверсних постачань у 390 доларів», - нагадує заступник директора ФНЕБ.

Згідно з аналізом фонду, «на початку третього кварталу (липень-серпень), коли Ostchem знизив обсяги імпорту, а «Нафтогаз», навпаки, став імпортувати, щоб почати заповнювати ПСГ за рахунок газпромівського авансу, ціни практично зрівнялися (різниця всього 4 долари при непорівнянних обсягах (реверс – значно менші обсяги)».

«Виходить, що лібералізація імпорту (початок поставок газу з Європи) призвела до того, що середня імпортна ціна на російський газ для України зросла і була вища за ту, яку раніше називав Київ кабальною», - додає Гривач.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

924