На 12 дільницях АЕС «Фукусіма-1» радіоактивна вода витекла за межі захисних бар'єрів, встановлених навколо цистерн для зберігання забрудненої рідини. Причина витоку - зливи, які вже кілька днів йдуть у районі станції, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

У вихідні рівень опадів досяг 30 міліметрів на годину, тоді як висота захисних бар'єрів - лише 30 сантиметрів.

Співробітники TEPCO з допомогою насосів можуть відкачати тільки два сантиметри на добу. Через накопичення дощової води і відбуваються витоки. Обсяг рідини, що витекла, і ступінь її зараження з'ясовують фахівці. Вони побоюються, що радіоактивна вода потрапила у море.

Попереднє переповнення резервуарів сталося через тайфун «Випха», який вдарив по Японії тиждень тому. Частину рідини із цистерн довелося злити у грунт, проте у ТЕРСО стверджують, що вміст радіоактивних ізотопів у цій воді був у межах норми.

Нагадаємо, радіоактивна вода стала нині головною проблемою на АЕС «Фукусіма-1». У пошкоджені установки для їхнього стабільного охолодження постійно заливається вода, яка потім витікає через проломи в установках, її відкачують і очищають від радіоактивних елементів. Далі ця вода частково знову йде у реактори, а частково накопичується у резервуарах. Зараз на території АЕС у цистернах, підземних поверхах енергоблоків і в дренажній системі накопичилося близько 440 тисяч тонн води.

Останнім часом витоки на атомній станції відбуваються все частіше. Так, на початку жовтня за межі захисної дамби, навколишнього баку з радіоактивною водою на території аварійної АЕС «Фукусіма-1», витекло не менше 430 літрів рідини з украй високим вмістом стронцію-90 та інших джерел бета-випромінювання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

505