Створюючи так званий «зернової ОПЕК», Україна, Росія і Казахстан зможуть чинити істотний вплив на світову кон'юнктуру ринку зернових, а також отримувати більше прибутку від їхнього експорту за рахунок узгодженої цінової та експортної політики. Таку думку в ексклюзивному коментарі телеканалу «БТБ» висловив Могенс Лунд, аналітик галузі аграрної економіки Університету Копенгагена.

«Завдяки створення зернового пулу Україна, Росія і Казахстан стануть найбільшими експортерами пшениці протягом 5-8 років і зможуть скласти конкуренцію США. Завдяки співпраці в експортній політиці країни зможуть посилити свої позиції на ринку, зменшити цінову конкуренцію і стабілізувати експортні ціни на зерно. Всі три країни можуть підвищити експортні ціни завдяки спільній експортній політиці », - сказав Лунд.

Наприкінці вересня прем'єр-міністр Микола Азаров дав доручення міністерствам приступити до розробки проекту щодо створення зернового пулу з участю України і Казахстану. Минулого тижня Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр РФ, дав аналогічне завдання російським міністерствам. Спільна робота трьох країн на зерновому ринку дозволить мінімізувати ризики коливання цін і уникнути кон'юнктурних втрат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99