Фахівці Росспоживнагляду у понеділок почнуть перевірку українських кондитерських підприємств корпорації Roshen, вироби якої заборонили постачати до РФ. Київ розраховує, що перевірка буде завершена протягом двох тижнів, після чого почнеться повернення української продукції на російський ринок.

Ввезення у Росію кондитерських виробів Roshen заборонений з кінця липня, після того, як Росспоживнагляд відібрав у торгових мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості. Київ неодноразово заявляв, що вважає претензії необґрунтованими, і висловлював готовність прийняти на будь-якій і з українських фабрик Roshen інспекцію контролюючого органу Росії.

У вересні пакет документів щодо забезпечення якості та безпеки цієї кондитерської компанії був офіційно представлений у Росспоживнагляд. В даний час експерти російської служби завершують перевірку цих паперів, однак заявляють, що до них є питання. Крім того, Россільгоспнагляд направив Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України запит про підприємства, які постачають молочну продукцію компанії Roshen для виробництва кондитерської продукції.

Керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко 17 жовтня підтвердив, що фахівці його відомства в понеділок приїдуть в Україну і почнуть інспекцію українських кондитерських підприємств, після чого буде прийняте рішення про подальші кроки відомства. За словами Онищенка, крім кондитерських фабрик , російські фахівці також перевірять дві лабораторії, які займаються контролем якості в Україні.

Влада України розраховує , що протягом двох тижнів Росспоживнагляд представить Києву своє бачення щодо можливості відновлення поставок продукції Roshen на російський ринок. За словами глави українського уряду Миколи Азарова, Україна зажадала, щоб висновки інспекції були «прозорими та об'єктивними», а саме інспектування проходило у відповідності з нормами СОТ.

Глава Мінагропроду Микола Присяжнюк також висловив сподівання, що в результаті інспекції російських фахівців сторонам вдасться врегулювати всі питання і з 1 листопада українські кондитери отримають право на експорт своєї продукції до Росії .

За матеріалами РІА «Новости»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1018