В установах пенітенціарної системи успішно борються з ВІЛ/СНІДом. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив начальник департаменту охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України Євген Поляков у ході свого виступу на комітетських слуханнях у Верховній Раді «Про запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІД у та вірусних гепатитів в Україні».

За його словами, інфікуються хворі на ВІЛ/СНІД на волі, а діагностують у них захворювання в установах пенітенціарної системи. «У нас діють 2 інфекційних відділення для лікування ВІЛ-інфікованих, яких протягом 2013 року проліковано близько 600 осіб. Крім того, у кожній лікарні ДПтСУ функціонує інфекційний кабінет, де надають допомогу таким хворим», - зазначив Поляков. Всього ж, за його даними, на диспансерному обліку в закладах охорони здоров'я пенітенціарної системи на диспансерному обліку перебувають 7 тис. 348 ВІЛ-інфікованих.

«За даними Інформаційного бюлетеня Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом, у 2012 році виявлена захворюваність на ВІЛ/СНІД в установах ДПтСУ перевищує цей показник для установ МОЗ у 28 разів, що вказує на високу концентрацію даної категорії в установах виконання покарань і СІЗО. Така концентрація - результат роботи щодо виявлення цієї категорії хворих. Тобто інфікуються ці хворі на волі, а хвороба виявляється в установах ДПтСУ », - роз'яснив він.

За відомостями Полякова, такі хворі - переважно споживачі ін'єкційних наркотиків або задіяні в секс-індустрії. Інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД в установах ДПтСУ, розповів він, не тільки обстежуються, але і отримують повноцінне лікування протягом всього терміну перебування, а при звільненні забезпечуються ліками антиретровірусної терапії на два місяці вперед.

«Вперше в 2013 році ДПтСУ отримала кошти для закупівлі препаратів АРТ-терапії, що дозволить пролікувати до кінця року 2800 хворих, тоді як на початок року за держрахунок лікувалося лише 800 чоловік», - уточнив начальник департаменту охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України. При цьому, за його інформацією, рівень укомплектованості лікарями-інфекціоністами лікувальних установ ДПтСУ становить тільки 75%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226