В Україні немає епідемії гепатиту С, хоча перевищено поріг у 2% населення. Про це, як передає кореспондент For Um'у, заявив перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Качур у ході свого виступу на комітетських слуханнях у Верховній Раді «Про запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІД у та вірусних гепатитів в Україні».

За його словами, за оціночними даними ВООЗ, в Україні вірусними гепатитами В і С інфіковано понад 3% населення. «Я підтверджую цифру у 3%, але я б не говорив про епідемію... Проблема вірусних гепатитів є багатокомпонентною і включає в себе низький рівень інформованості населення про небезпеку зараження вірусними гепатитами В і С, невизначеність фактичного рівня захворюваності, застарілі методики діагностики, високу вартість противірусного лікування», - зазначив він.

Як розповів Качур, в Україні розроблена та ухвалена Державна цільова соціальна програма з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів до 2016 року. «Метою цієї програми є забезпечення доступу широких верств населення до профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С в Україні для стабілізації епідемічної ситуації, зниження рівня захворюваності, смертності», - підкреслив перший заступник міністра охорони здоров'я.

На думку Качура, основними напрямами повинні стати оптимізація управління програмами на основі створення і визнання пріоритетів у відповідності з Європейською стратегією здоров'я-2020, однак реалізація цих та інших пріоритетів можлива лише за умови посилення державного лідерства у цьому процесі. Поки ж, за його словами, на лікування хворих гепатитами виділено майже 40 мільйонів гривень, що дозволило надати лікування близько 2 тис. осіб.

Нагадаємо, на першочергові заходи програми щодо боротьби з вірусними гепатитами у цьому році планується виділити 33,6 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226