Росія починає розуміти, що ризики збільшення потоку товарів через кордон з Україною після набуття чинності умов вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом не такі великі, вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров. Про це він заявив в ефірі «Першого національного телеканалу».

«Що стосується побоювання російської сторони, що нібито ці товари підуть через нашу територію, підуть кудись у Росію, то мені здається, вони зараз навіть самі почали переконуватися, що все це не так, як їм здавалося з самого початку, тому що існує поняття «сертифікат походження товару». Якщо він з'являється десь, то, природно, він не підпадає під режим вільної торгівлі між Україною і Росією. Цей товар буде зупинений на митниці, і щодо цього товару будуть нараховані всі необхідні митні платежі», - сказав Азаров.

При цьому він зазначив, що не варто очікувати різкого напливу товарів і з Європи на внутрішній ринок України, повідомляє «УНІАН».

«Ми не боїмося напливу товарів, це з розряду перебільшень. Прихід в країну товарів, насамперед, мотивується або обумовлений купівельною спроможністю, яка вона є - така вона і буде. Зросте там трошки, але вона не збільшиться в рази у найближчий рік, це, звичайно, пояснюється станом економіки. І тому ніякого такого напливу товарів не буде. Ніхто не буде завозити товари, які не будуть продаватися», - підкреслив прем'єр.

Як раніше повідомляв ForUm, 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисних заходів. Європейська комісія закликала Україну і Росію якомога швидше врегулювати торговий спір у відповідності з правилами та зобов'язаннями Світової організації торгівлі .

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергія Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилене.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304