Українські СІЗО і тюрми не є розсадниками туберкульозу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив начальник департаменту охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України Євген Поляков у ході свого виступу на комітетських слуханнях у Верховній Раді «Про запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІД у та вірусних гепатитів в Україні».

За його словами, в установи пенітенціарної системи надходить більше хворих на туберкульоз, ніж звільняється. «Поширене уявлення про те, що установи Державної пенітенціарної служби України є розсадником туберкульозу, є помилковим. Протягом останніх трьох років із установ Державної пенітенціарної служби вибуває хворих на туберкульоз менше, ніж надходить із цивільного сектора. Протягом 2012 року надійшло 1672 хворих, звільнилося більше 1375 хворих, тобто на 297 менше», - розповів Поляко в.

Як зазначив начальник департаменту охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України, серед хворих на туберкульоз, які поступають на лікування у профільні лікарні державної пенітенціарної системи, менше половини тих, хто захворів в установах системи.

Як розповів Поляков, у системі установ Державної пенітенціарної служби функціонує 10 туберкульозних лікарень, із яких 9 оснащені аналізаторами, а на базі лікарні у Херсонській області діє «легеневе» відділення.

«Станом на 1 жовтня 2013 року зафіксовано 3753 хворих на туберкульоз, які лікуються у лікарнях системи, і 462 хворих отримують лікування за місцем відбування покарання. Із них 94% надійшли до СІЗО вже зараженими, і тільки 6% захворіли безпосередньо у СІЗО», - уточнив начальник департаменту охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби.

Він також зазначив, що укомплектованість лікарями-фтизіатрами лікарень Державної пенітенціарної служби становить 65%. При цьому, на думку Полякова, істотний внесок у боротьбу з туберкульозом в установах Державної пенітенціарної служби внесло співпрацю з неурядовими організаціями.

«З 2010 року ми співпрацюємо з благодійною організацією «Лікарі без кордонів», ми змогли реалізувати низку успішних спільних проектів, зокрема, обладнання лікарні у Донецькій області сучасними аналізаторами. ДПтСУ також співпрацює з фондом «Розвиток України». Результат цієї співпраці можна оцінити за такими даними. Летальність у лікарнях пенітенціарної системи від туберкульозу в 2012 році, порівняно з 2011 роком, знизилася на 16%, а за 9 місяців 2013 року - на 23%, захворюваність на туберкульоз в установах пенітенціарної системи в 2013 році знизилася на 21%, рівень смертності вдалося стабілізувати», - підкреслив начальник департаменту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222