Після підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС Євросоюз повинен скасувати візовий режим для українців , заявив в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль.

Політик зазначив, що Україна провела значні реформи для досягнення безвізового режиму, а такий крок ЄС стане позитивним сигналом для прихильників євроінтеграції в Україні.

«В Україні зараз дуже проєвропейські настрої, але, слухаючи різні аргументи, люди думають, куди їм краще йти. І першим сигналом, елементом відкриття чогось нового з точки зору громадян України буде скасування візового режиму. Це може бути для когось фантазією сьогодні. Але якщо ми досліджуємо досвід Західних Балкан, для яких Європейський Союз вирішив скасувати візовий режим, у принципі, побачимо, що сьогодні проблема віз не є найважливішим елементом контролю руху на кордоні. Тому я пояснюю: треба відокремити проблему віз від проблеми контролю на кордоні. Сьогодні ми можемо забезпечити технічні умови для стовідсоткового, на високому рівні, контролю на кордоні. Але для цього не потрібні візи. Вони є реліктом минулого», - сказав Коваль.

Політик також зазначив, що Україна провела безліч необхідних для отримання безвізового режиму реформ. У той же час, якщо збережеться дія віз для поїздок українців до ЄС, це перекреслить всі політичні результати від євроінтеграції.

«Ви знаєте, ця процедура (поступове скасування віз для деяких категорій) вже відбувається. Вона відбувається успішно. На тлі цієї процедури Україна провела безліч реформ з області внутрішньої політики, охорони кордонів. Але я відчуваю як політик, що не всі чиновники навіть у європейських країнах розуміють, наскільки важливим політичним елементом є проблема віз. Ми повинні або якось прискорити цей процес, або якось по-іншому до нього підійти. Бо якщо ми цього не зробимо з якихось технічних причин чи інших, не дуже важливих політичних причин, то ми отримаємо погані політичні результати», - заявив євродепутат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319