Старт виборчої кампанії у п'яти проблемних округах збігся з осінніми з'їздами двох із трьох парламентських опозиційних сил. Основну увагу привертає, звичайно, «Батьківщина». І не стільки тому, що ця політсила претендує на лідерство в об'єднаній опозиції, а через дивні і непослідовні заяви, якими оснащає політикум Арсеній Яценюк.

Полікувати не можна помилувати

Голова Політради ВО «Батьківщина» останнім часом ніяк не може визначитися зі своєю позицією щодо долі Юлії Тимошенко. Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що бореться за звільнення лідера «Батьківщини» з ув’язнення . Влітку 2013 року він навіть наполіг на зустрічі з Президентом України з цього питання.

Однак дивно те, що після серії блокад парламенту через законопроекти про декриміналізацію «статей Тимошенко» фракція «Батьківщина» знизила активність у цьому напрямі. Більше того, якщо подібні проекти і з'являються, їхній провал «Батьківщина» зустрічає з філософським спокоєм. На фінальному відрізку підготовки до саміту «Україна-ЄС» Арсеній Яценюк наполягає на звільненні Юлії Тимошенко для лікування. Акценти його заяв змістилися: якщо раніше він говорив про повну реабілітацію свого лідера, то зараз – винятково про необхідність лікування екс-прем'єра за кордоном. Кількома днями раніше Арсеній Яценюк обіцяв, що до кінця минулого тижня Тимошенко буде звільнена.

Зараз голова політради «Батьківщини» робить новий маневр. Якщо раніше Арсеній Яценюк включав прийняття законопроекту про можливість направлення засуджених на лікування за кордон як один із способів звільнення Тимошенко, то буквально днями він заявив, що це має бути ініціатива Партії регіонів і Президента Віктора Януковича. Якщо врахувати, що минулого пленарного тижня лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов дав зрозуміти, що «не нам же вносити такий проект», зрозуміло, що цього документа , навіть у вигляді «чернетки», доведеться довго чекати. І Яценюк вже заговорив про те, що часу на дискусію навколо цієї ініціативи залишається мало.

Зовнішньо – політик вимагає від Президента України гарантій того, що законопроект, у разі прийняття, буде ним підписаний. Насправді, якщо придивитися, заяви Яценюка зводяться до одного – до відправлення Тимошенко за кордон на лікування. Саме на цьому акцентує увагу аудиторії, у тому числі європейської, голова політради партії екс-прем'єра. Він говорив про законне право Тимошенко на надання медичної допомоги і після побачення з нею в лікарні «Укрзалізниці» у вівторок, 15 жовтня.

Помилування, у тому числі з гуманітарних і медичних міркувань, на чому наполягали Кокс і Кваснєвський, є оптимальним виходом, наполягає Яценюк. Але це може суперечити бажанням самої Тимошенко. Слід зазначити, що помилування не тягне за собою зняття судимості, а тільки скорочення перебування у в'язниці. Після листа Кокса-Кваснєвського про помилування екс-прем'єр висловила згоду на відправлення для лікування до Німеччини. Начебто «крига скресла».

Однак протягом однієї доби позиція екс-прем'єра круто змінилася – вона повторно оскаржила у Верховному суді рішення Печерського суду у «газовій» справі, давши зрозуміти, що не бажає звільнення без реабілітації. Отже, хоче продовжити своє активне політичне життя. І ця обставина може серйозно ускладнити політичне життя самого Арсенія Яценюка. Якщо при пустити, що вірний соратник Тимошенко побоюється її виходу на свободу, непослідовність заяв і поступовий відхід від асоціації його як політика з Тимошенко (рідше звучать посилання на неї) стає зрозумілим.

При цьому Яценюку доводиться ще й вести переговори з європейськими політиками. Гуманітарному, медичному аргументам на користь помилування вони віддають перевагу, оскільки все решта можна розцінити як втручання у внутрішні справи України, зокрема, як тиск на суд.

Говоримо «Тимошенко»маємо на увазі « Яценюк»

Однак проблема Тимошенко – не єдина, з приводу якої Яценюк сам собі суперечить. Набагато актуальнішим є питання довиборів у Верховну Раду. Спостерігачі сумніваються у тому, що голова політради «Батьківщини» контролює всю партію. Лист до Тимошенко південноукраїнських (Миколаївська область) «батьківщинців», у якому вони назвали злиття з «Фронтом змін» громадянською війною, досить красномовно свідчить про те, що опозиція у партії є. Посилання на «ветеранів» також вказує, де пролягає основна лінія конфлікту. Незважаючи на те, що офіційна позиція «Батьківщини» виразилася у заяві про «передвиборчі політтехнології, насправді ситуація може бути складною. Серйозним проявом прихованого невдоволення екс-лідером «Фронту змін» може слугувати той факт, що партія не збирається висувати його у Президенти, пославшись на наявність лідера – Тимошенко. Це помітний удар по позиціях Яценюка у партії.

Крім того, цікаві процеси відбуваються і на базі напівліквідованого «Фронту змін». Володимир Полочанінов, колишній керівник Київської обласної організації «ФЗ», і виключений із фракції «Батьківщини» Андрій Павелко звернулися до Яценюка з листом про створення на базі «ФЗ» нової політсили, окремо від «Батьківщини». За такий демарш Павелко і позбувся членства у фракції «Батьківщина». Однак чи не готує Яценюк запасний аеродром на випадок, якщо Тимошенко вийде на свободу і повернеться до керма? Втім, створення на уламках «ФЗ» партії «Демократи» може бути і натяком на те, що Яценюк ризикує втратити запасний варіант, а ображені «Батьківщиною» – знайти непоганий притулок.

Як розповів в ексклюзивному коментарі ForUm'у директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, «цей проект створюється не під Яценюка, а під тих людей, які не хочуть входити у «Батьківщину», а думають про самостійний політичний проект. Все навпаки: у Яценюка хочуть відібрати запасний аеродром на випадок 2017 року. Якщо Тимошенко виходить, то він би перейшов на запасний аеродром, а так – «Фронт змін» від нього забирають». Це додаткова «милиця» для внутрішньої опозиції Яценюку в партії імені Тимошенко. Але якщо нова партія все ж формується з тихої подачі самого Яценюка, це означає, що він не впевнений, як і з ким піде на президентські вибори. Головне на даний момент – утримати за собою «Батьківщину».

Саме тому Яценюк наполягає на висуненні єдиних кандидатів від об'єднаної опозиції у п'яти проблемних округах. Начебто така схема послаблює позиції лідера, але, з іншого боку, в обмін на зговірливість екс-фронтівець може отримати негласне схвалення партнерів по ОО на проштовхування у парламент своїх висуванців. Судячи з тих процесів, які відбуваються у фракції «Батьківщина», навіть дві-три людини лідеру не завадили б. Тим не менше, узгодження кандидатів вже призвело до першого скандалу, оскільки Юрій Романюк все ще буде балотуватися від «Батьківщини», але там же збирається пошукати депутатського щастя і Юрій Гримчак. Не виключено, що ведення Романюком виборчої кампанії у віддаленому режимі фактично дозволить керівництву «Батьківщини» у будь-який момент здати цей округ тій же «Свободі» чи іншим політичним силам. Кому вигідніше.

Поки ж у Києві у середу, 16 жовтня, відбувся з'їзд «Батьківщини», який ознаменувався подвійним скандалом: пресу не допустили на засідання, та і частина делегатів заходу також залишилися «за бортом», оскільки раніше їх виключили з партії. Все це відбувалося на тлі переходу депутатів Черкаської міської ради від «Фронту змін» у фракцію Партії регіонів. Враховуючи той факт, що на з'їзді були позбавлені своїх посад 12 лідерів місцевих партійних організацій, можна говорити про жорстке форматування партії «під Яценюка і Ко». Було що приховувати від ЗМІ, прикриваючись аргументом, що, мовляв, малий зал.

У Яценюка здають нерви від страху «не наздогнати»

Непослідовність Арсенія Яценюка, втім, поки що шкодить тільки йому самому, відтіняючи у більш вигідному світлі інших лідерів опозиції. Як розповів в ексклюзивному коментарі ForUm'у директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко, багато чого у поведінці Яценюка обумовлено тим, що в даній ситуації він все-таки намагається шукати шляхи, як встановити контроль над «Батьківщиною». «Друге його завдання – стати лідером у сієї опозиції, що теж не знаходить розуміння у інших колег по опозиційному табору. І він дуже хотів би стати єдиним кандидатом від опозиції», - підкреслив експерт. Тому, вважає Костянтин Бондаренко, «сьогодні, в умовах, коли незрозумілий статус Юлії Тимошенко, неясна доля Тимошенко, незрозумілий статус самого Яценюка і незрозумілими є рейтинги і те, як їх підняти, він, звичайно, нервує і робить якщо не помилки, то заяви, які йому не сприяють».

У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що непослідовність Яценюка – це прояв його нервозності з багатьох непередбачуваних факторів. Один із головних – Тимошенко. «Він у певному цейтноті, тому що треба починати виборчу президентську кампанію, її фактично почав чинний Президент, почав Кличко, Тягнибок почав, а Яценюк не може, тому що офіційним кандидатом від партії «Батьківщина» висунута Тимошенко. Тому Яценюк трохи нервує, бо він втрачає час, - зазначив Вадим Карасьов. - Немає визначеності з долею Тимошенко. Мабуть, вона вважає або має надію, що якимось чином все-таки зможе взяти участь у президентській кампанії. І ось ці фактори змушують Яценюка дещо нервувати. А ле я б не перебільшував ступінь цієї стурбованості. Вони є, але не настільки, щоб зараз говорити про те, що «Батьківщину» чекає розкол, розбрат і боротьба між Тимошенко і Яценюком».

Не секрет, що Юлія Тимошенко часто суперечила сама собі, дозволяючи найфантастичніші повороти, на кшталт проекту «широка коаліція». У цьому сенсі Арсеній Яценюк є гідним продовжувачем її справи. Те, що така непослідовність загрожує розколом опозиції, схоже, його не хвилює. Використавши «Батьківщину» як стартовий майданчик, Яценюк цілком здатен повоювати з Тимошенко на президентських виборах її ж зброєю. У такому разі «Батьківщину» може чекати доля «Фонту змін», а саму Тимошенко – тривале лікування за межами Батьківщини від невідомих, але, безумовно, тя жких хвороб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420