В Україні є всі умови для того, щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу. Як повідомляє кореспондент ForUm'у, про це заявив перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Качур у ході слухань у Комітеті ВРУ з питань охорони здоров'я про запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів в Україні.

«Сьогодні світове співтовариство бачить в Україні, ту державу, яка перша серед країн колишнього СРСР має передумови для зупинення епідемії ВІЛ/СНІДу на своїй території», - заявив він.

За його словами, останнім часом вдалося досягти прогресу у профілактиці та лікуванні ВІЛ/СНІДу в Україні.

«У 2012 році, вперше за всі роки з початку в Україні епідемії ВІЛ/СНІДу, вдалося домогтися зниження показників захворюваності. Так, в 2012 році кількість нових випадків захворюваності на ВІЛ знизилася на 1,6%, порівняно з 2011 роком (до 20 743 тис. осіб проти 21 тис. 177). Кількість осіб з первинним ВІЛ на 100 тисяч населення України в 2012 році знизилася до 45,5 людини при прогнозному показнику на цей рік 49,1 людини. Цього вдалося досягти за рахунок реалізації держпрограми у співдружності з Глобальним фондом у боротьбі з ВІЛ/СНІД», - сказав перший заступник міністра.

Як зазначив Качур, особливо чітко простежується взаємозв'язок між широтою охоплення профілактичними заходами, лікувальними заходами і зниженням рівня захворюваності. Так, з 1999 по 2010 рр., за його даними, з 9% до 94% зріс відсоток охоплення профілактичним антиретровірусним лікуванням жінок, у яких під час вагітності був діагностований ВІЛ. «Це дозволило у 6 разів знизити кількість випадків передачі ВІЛ від матері до дитини: з 21,8% у 2001 р. до 4,9% у 2010 р.», - уточнив перший заступник міністра.

Він також зазначив, що не в останню чергу боротьбі з ВІЛ/СНІДом сприяє ефективне витрачання коштів МОЗ України. За його словами, за рахунок розподілу коштів при держзакупівлях ліків у 2011-2013 рр. було зекономлено 63 млн гривень, що дозволило в 2 рази збільшити кількість тих, хто лікується за державний рахунок, не змінюючи обсягів фінансування.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів збільшить фінансування заходів з протидії ВІЛ/СНІДу. У Міністерстві охорони здоров'я України визнали необхідність збільшення державного фінансування на лікування хворих на СНІД і туберкульоз.

Подолання ВІЛ/СНІДу та туберкульозу є пріоритетом для українського уряду у сфері охорони здоров'я.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228