Уряд на своєму засіданні схвалив внесення змін у Державну цільову програму розвитку українського села на період до 2015 року, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Як пояснили в Міністерстві охорони здоров'я України, внесення змін до Держпрограми пов'язано з необхідністю будівництва, реконструкції, проведення ремонту та оснащення закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу в сільській місцевості.

Передбачається, що реалізація запропонованих змін потребуватиме додаткових бюджетних асигнувань для будівництва, реконструкції, проведення ремонту та оснащення амбулаторій у розмірі 1882,6 млн грн. З них у 2013 році передбачається освоїти 273,4 млн грн, а в 2014 році - 1609,2 млн грн.

Кошти для виконання Програми повинні бути передбачені Міністерством аграрної політики та продовольства разом з Міністерством фінансів під час підготовки проекту Держбюджету.

Крім цього, уряд змінив джерело фінансування цих робіт. Тепер вони будуть фінансуватися не безпосередньо з держбюджету, а за рахунок субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам. На думку експертів МОЗ, це дозволить більш ефективно використовувати виділені кошти. Абсолютно очевидно, що з Києва займатися фінансуванням будівництва або реконструкції лікарні, поліклініки, амбулаторії в якомусь районному центрі або селі неефективно.

На думку експертів міністерства, концентрація держресурсів, у першу чергу для фінансування закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу, пов'язана зі значущістю цієї ланки у всій системі охорони здоров'я. Вони підкреслюють, що розвиток первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) має бути пріоритетним напрямом діяльності держави.

Первинна медико-санітарна допомога є фундаментом усієї системи медичної допомоги. Вона закладає основу формування громадського здоров'я, несе найбільшу відповідальність за його втрату, визначає раціональне та ефективне використання коштів охорони здоров'я.

У той же час, кількість закладів ПМСД на 10 тис. населення в Україні в 3 рази менше, ніж у країнах Європейського Союзу (Україна - 1,2 заклади на 10 тис. населення, ЄС - 4,9 на 10 тис. населення), чисельність лікарів цієї ланки в 1,5 рази нижче аналогічного показника в країнах ЄС (Україна - 6,3 лікаря на 10 тис. населення, ЄС - 9,4 на 10 тис. населення).

Експерти акцентують увагу, що держава зараз в першу чергу планує профінансувати установи первинної медичної допомоги в сільській місцевості. На сьогодні вони найбільш недофінансовані. У сільській місцевості зберігається більш висока смертність, ніж у містах. Багато в чому це пов'язано з тим, що пропускається початковий етап серйозних захворювань. А це, в свою чергу, пояснюється браком ПМСД у сільській місцевості, їх недостатнє оснащення необхідною апаратурою.

Значення первинної медико-санітарної допомоги було визначено в Алма-Атинській декларації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 1978 р.

Алма-Атинська декларація ініціювала проведення реформ у галузі охорони здоров'я з пріоритетним розвитком первинної медико-санітарної допомоги. Одна з основних вимог, на якій акцентує увагу ВООЗ, - це фізична доступність медичної допомоги населенню. Відповідно до засад «Європейської політики з досягнення здоров'я на XXI століття», на рівні ПМСД державою повинна бути забезпечена безперервність медичної допомоги.


Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості розвитку необхідної інфраструктури в сільській місцевості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184