Бюджетна криза уповільнила економічне зростання США. Про це заявив президент Барак Обама в телезверненні у четвер.

«Подвійна загроза нашій економіці усунена, і я хвалю демократів і республіканців за те, що вони зійшлися разом і домовилися», - сказав Обама.

За його словами, закриття держустанов і переговори про підвищення «стелі» держборгу, що тривали більше двох тижнів, завдали «абсолютно необов'язкової шкоди нашій економіці».

«Ми не знаємо розмір цього збитку, але всі аналітики сходяться на думці, що він сповільнив наше економічне зростання», - сказав президент США, за словами якого, в досягнутому компромісі «переможців немає».

Обама нагадав, що криза тимчасово залишила держслужбовців без зарплати, призупинила створення нових робочих місць, загальмувала видачу кредитів малому бізнесу, підвищила вартість державних позик і підірвала довіру до США з боку іноземних кредиторів.

Провина за це лежить на урядові, визнав Обама, маючи на увазі, що в Сполучених Штатах під урядом маються на увазі усі гілки влади. За його словами, «не дивно, що американці по горло ситі тим, що відбувається у Вашингтоні». «У той момент, коли відновлення нашої економіки вимагає створення додаткових робочих місць і прискореного розвитку, ми самі собі влаштували кризу, яка відкинула нашу економіку назад, - додав президент. - І заради чого?».

Нагадаємо, Конгрес США прийняв законопроект, що передбачає відновлення роботи уряду і підвищення ліміту держборгу. Обама підписав законопроект як закон вранці 17 жовтня.

Згідно з домовленістю, укладеною між демократами і республіканцями, уряд буде профінансований до 15 січня, а ліміт держборгу підвищено таким чином, щоб уряд міг продовжити запозичення до 7 лютого 2014 року.

Криза, що тривала останні 16 днів, була викликана відсутністю федерального бюджету на 2014 фінансовий рік, що почався в країні 1 жовтня, і браком фінансових коштів для виконання боргових зобов'язань США.

За матеріалами РІА «Новини», «ИТАР-ТАСС»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

503