Кабінет Міністрів на своєму засіданні у четвер обговорив план першочергових заходів щодо запобігання аварійних ситуацій техногенного характеру на Бортницькій станції аерації повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

«Бортницька станція аерації залишається «єдиним фільтром», через який проходять не тільки побутові, але і промислові стоки підприємств міста Києва та Київської області. Проблеми, які тепер нам необхідно вирішувати, накопичувалися тут протягом не одного десятиліття. Безпечна робота цього об'єкта має без перебільшення загальнодержавне значення», - наголосив на засіданні голова уряду Микола Азаров.

Як відомо, Бортницька станція аерації (БСА) залишається одним з найбільш проблемних інженерних об'єктів Києва. Запроектована ще у 50-60-х роках минулого століття, вона застаріла морально і фізично, про що свідчать обсяги фільтрації (проектна потужність станції-1,8 млн кубометрів на добу, сьогодні ж вона може витримати максимум 1,1 млн).
На Бортницькій станції аерації очищаються всі побутові стічні води Києва, а також стоки промислових підприємств після первинної їх очистки на самих заводах. Крім київських стічних вод, станція аерації приймає також стоки, які надходять з міст Київської області: Ірпінь, Вишневе, Ворзель, Гостомель, Бориспіль, Вишгород, Буча.

У найгіршому стані перебуває перший блок станції - рівень його зношеності становить 97,7%. Він був запущений ще у 1965 році. Значна частина робіт у блоці здійснюється в ручному режимі.

Внаслідок цього реконструкція БСА (після того, як будуть залучені інвестиційні кошти) розпочнеться з підготовки другого і третього блоків очисних споруд до роботи зі стовідсотковим навантаженням, щоб вивести з робочого стану перший блок.

На думку фахівців, проект реконструкції БСА повинен передбачати будівництво на всіх блоках станції нової лінії очищення стоків з використанням технології денітрифікації та дефосфотації. Адже за технологією 60-х років, яка кардинально з тих пір не змінилася, споруди біологічної очистки були розраховані на досягнення лише трьох показників в очищеній воді. На сьогодні ж якість очищених стоків необхідно контролювати за 14 показниками.

Також проект реконструкції станції повинен передбачати герметизацію камер підвідних колекторів первинних відстійників БСА, адже через виділення в атмосферу сполук сірководню і аміаку, від неприємного запаху страждають мешканці житлових масивів Позняки, Осокорки та Харківський, а це близько 500 тис. киян.

Запланована комплексна реконструкція БСА дозволить вирішити всі зазначені проблеми.
Для цього фахівці глибоко і тривалий час вивчали передовий досвід зведення і модернізації подібних станцій очищення стоків не тільки в Європі, але і у всьому світі. Необхідно зазначити, що зараз Урядова група щільно й інтенсивно співпрацює з японським агентством навколишнього середовища і її провідними фахівцями з метою проектування модернізації станції аерації за найсучаснішими технологіями.

Крім того, зараз ведуться переговори з Урядом Японії про надання кредиту на суму більше 500 млн євро для Бортницької станції аерації. Реконструкція БСА може розтягнутися на п'ять-шість років, а зведення комплексу з термоутилізації мулу - на три роки. Загальна вартість проекту модернізації оцінюється в 10-12 млрд грн.

В уряді розраховують провести модернізацію БСА за залучені інвестиційні кошти за наступною схемою - інвестор сплатить проектно-кошторисну документацію і будівництво, після чого разом з Київміськдержадміністрацією стане експлуатувати нову станцію до тих пір, поки Київ не розрахується за роботу.

Як раніше повідомляв ForUm, для відновлення нормальної роботи мулових полів Бортницької станції аерації, за попередніми підрахунками, необхідно 55-65 млн грн.

10 квітня близько 19.00 на муловому полі №3 Бортницької станції аерації, яка не експлуатується, стався прорив дамби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270