У січні-серпні 2013 року експорт товарів з України склав близько 41 млрд дол. США, імпорт - 48 млрд дол. США - повідомили у департаменті зовнішньоекономічної діяльності Мінекономрозвитку.

«Перевищення імпорту над експортом є характерним для багатьох розвинених країн світу, що обумовлює від'ємний баланс їх зовнішньої торгівлі. Це пояснюється тим, що політика держав на даному етапі спрямована на залучення іноземного капіталу, необхідного для проведення структурної перебудови економіки відповідно до вимог часу, пожвавленням власного виробництва та впровадженням нових технологій», - повідомив начальник відділу прогнозування та моніторингу зовнішньої торгівлі департаменту зовнішньоекономічної діяльності Мінекономрозвитку Сергій Ковальов.

Він також зазначив, що за підсумками січня-серпня 2013 року сальдо торгівлі товарами склалося від'ємним у сумі 7,4 млрд дол., але цей показник покращився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 2,7 млрд дол., або в 1,4 рази.

«Розглядаючи галузеву структуру сальдо, слід зазначити, що суттєве його поліпшення відбулося в торгівлі мінеральними продуктами (на 5,1 млрд. дол.), головним чином за рахунок скорочення імпорту природного газу у фізичних обсягах на 28,6% (на 6,1 млрд. куб. м) і відповідного зменшення вартості імпортованих обсягів на 2,8 млрд дол.», - зазначив Ковальов.

Експерт Мінекономрозвитку додав, що сальдо покращилося в торгівлі різними промисловими товарами (на 318,7 млн. дол.), продукцією легкої промисловості (на 40,1 млн дол.) і продукцією деревообробної промисловості (на 30,6 млн дол.).

У той же час погіршилося сальдо торгівлі продукцією металургійного комплексу (на 1,2 млрд дол.), агропромислового комплексу та харчової промисловості (на 938,2 млн дол.), хімічної промисловості (на 412,8 млн дол.) і машинобудування (на 84,4 млн дол.).

На думку експерта, погіршення сальдо торгівлі цими товарами пов'язано з продовженням рецесії в економіці переважної більшості країн-основних торгових партнерів України, зниженням попиту на традиційні товари українського експорту та несприятливою ціновою кон'юнктурою на зовнішніх ринках.

Довідка. За даними Статкому ООН, серед провідних країн світу в 2012 році негативне сальдо торгівлі товарами мали такі країни як США (788,5 млрд дол.), Індія (193,0 млрд дол.), Великобританія (168,6 млрд дол.), Франція (106,7 млрд дол.), Японія (87,0 млрд дол.), Туреччина (84,0 млрд дол.), Польща (12,7 млрд дол.), Ізраїль (12,2 млрд дол.) і Канада (7,8 млрд дол.) та інші.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182