Пріоритетом для Європейського союзу у фінансовій підтримці України є реформи у сфері державного управління, ядерна безпека та енергетика. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-брифінгу розповів керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Ендрю Разбаш.

За його словами, Україна повинна продовжувати реформи, і не лише у сфері державного управління, права, але і у всіх інших сферах, зокрема в діловій. «Наша найбільша надія полягає в тому, що цінності ЄС будуть сприйняті Україною і впроваджені у всіх сферах. Саме тому ми надаємо підтримку українському уряду, але також співпрацюємо і з неурядовими організаціями, іншими структурами громадянського суспільства», - зазначив він.

На думку Разбаша, важливим пріоритетом також є верховенство права. «Зазвичай ми не вкладаємо багато грошей у цей напрямок, але активно боремося з проявами порушень цього принципу, з корупцією, щоб в Україні всі жили, дотримуючись законів», - підкреслив керівник програм.

Крім того, третім пріоритетом фінансової підтримки України з боку Євросоюзу є енергетика. «Це велика проблема, як слон у кімнаті. Підтримка енергоефективності, інші проекти... Якщо говорити в цьому контексті про ядерну безпеку, близько третини коштів, які виділялися Євросоюзом Україні, були спрямовані на забезпечення ядерної безпеки і ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС», - зауважив він.

Коментуючи на прохання журналістів ефективність реалізації програми щодо забезпечення верховенства права, керівник програм розповів, що протягом найближчих 38 місяців представники правових інститутів Німеччини, Франції та Польщі працюватимуть в Україні з метою допомогти розробити стратегію забезпечення реалізації принципу верховенства права.

«Вони працюватимуть не тільки в законодавчому органі, але і в судах, в прокуратурі, у всіх структурах, які займаються контролем, забезпеченням виконання принципу верховенства права. Я сподіваюся, що протягом 2-3 років вдасться розробити цю стратегію», - заявив він.

Відповідаючи на запитання про те, наскільки ефективні перші кроки в цьому напрямку, Разбаш заявив, що в цілому задоволений ходом співробітництва. «Ми тільки нещодавно почали цю програму... і не можемо контролювати витрачання коштів, які виділяємо. Однак ми щільно працюємо по всіх проектах, тісно співпрацюємо з недержавними організаціями і відстежуємо, на що вони витрачають виділені нами кошти. Якщо і виникали проблеми, вони були процедурними і не стосувалися підробки документів і нецільового витрачання коштів», - пояснив він.

Водночас, як повідомив керівник програм, європейська сторона має намір посилити контроль за витрачанням грошей, які виділяє під свої програми українським державним і недержавним організаціям, а також ретельно відбирати ті структури громадянського суспільства, з якими буде співпрацювати. «Ми хочемо підтримувати громадянське суспільство, ті його структури, які дійсно працюють на інтереси України», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, директор Програм сусідства Генерального директорату з питань розвитку і співробітництва Європейської комісії Міхаель Коллер заявив, що Європейський Союз може відновити виділення допомоги Україні через механізм бюджетної підтримки.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1679