Польська прокуратура не знайшла підстав для порушення кримінальної справи відносно 26-річного студента Академії мистецтв за встановлену ним у минулі вихідні в Гданську скульптуру радянського солдата, який ґвалтує вагітну жінку.

Про це повідомляє «УНІАН» з посиланням на голову районної прокуратури Гданськ-Врещ, де розглядалася ця справа, Йоланту Яниковску-Матусяк.

«Прокурор вирішив, що в діях людини, яка створила цю контроверсійну скульптуру, не вистачає ознак злочину і закрив справу, але в той же час вирішив, що міг бути проступок і направив матеріали на додаткове розслідування в поліцію», - сказала вона.

Прокурор зазначила, що прокурор досліджував, чи порушив автор статті Кримінального кодексу про спонукання до ненависті і неповаги пам'ятного знака, за які польське законодавство визначає покарання до 3 років ув'язнення.

«В одному і другому випадках умовою для відповідальності такої особи є умисність дії. Тобто особа повинна мати конкретну мету, яку хоче досягти певною своєю дією. На жаль, під час проведення розслідування ми не знайшли підтверджень, щоб власне таку мету мав автор», - сказала глава прокуратури.

Вона зазначила, що за вчинок, який міг зробити студент, йому загрожує догана, штраф до 500 доларів і - найсуворіше покарання - арешт від 5 до 30 днів.

«Мова про незвичайну витівку, яка передбачає покарання за таку поведінку, що є несмаком, яке суперечить прийнятим нормам і правилам у суспільстві, викликає негативні оцінки громадськості», - сказала представник прокуратури.

Нагадаємо, бетонна скульптура вагою близько півтонни, що зображає практично в натуральних розмірах радянського солдата, який ґвалтує вагітну жінку, приклавши їй до голови пістолет, а другою рукою тримає її за волосся, з'явилася минулої суботи.

Скульптура на червоному постаменті була розміщена біля радянського танка Т-34 на одній з вулиць Гданська і простояла там до ранку неділі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195