Вирішення рейдерських конфліктів за участю іноземних інвесторів може зіграти на руку владі перед Вільнюським самітом. Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько.

«Історія навколо торгового центру «Глобус» у серці столиці, на Майдані Незалежності, розгорталася як класичний український рейдерський трилер. Однак справа привернула увагу всієї країни, тому нелегальна атака на ТЦ, розташований у самому центрі Києва, не могла пройти безслідно для її учасників, - вважає експерт. Адже в силу вступили обставини не тільки внутрішньополітичні. Перед Вільнюським самітом подібні сюжети з « Глобусом», рейдерські війни стають вже фактором більшим, ніж економіка», - зазначив він.

У зв'язку з цим політолог вважає не випадковим той факт, що за результатами розслідування голова Солом'янського райсуду Києва Валерій Побережний подав у відставку у зв'язку з причетністю його відомства до рейдерської атаки на ТЦ «Глобус».

Крім того, Цибулько звернув увагу, що активну роль у вирішенні конфлікту зіграла Міжвідомча комісія із захисту прав інвесторів і протидії незаконним захопленням підприємств.

У зв'язку з цим експерт нагадав, що голова комісії перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов одним з основних завдань органу визначив захист прав інвесторів.

«В умовах тотальної недовіри до всіх інститутів держави антирейдерська комісія могла б стати одним з ключових гравців у зміні як суспільних настроїв, так і образу держави в цілому. На прикладі «Глобуса» видно, що вона демонструє результативність, а не перетворюється на майданчик для піару», - зазначив він.

Нагадаємо, 15 жовтня Апеляційний суд Києва скасував рішення Солом'янського суду від 16 вересня 2013 року, яким Олена Морріс була відновлена на посаді директора підприємства «Глобус».

Таким чином, компанія London & Regional Properties, що володіє через трьох українських юридичних осіб 100% підземним торговельно-виставковим комплексом (ТВК) «Глобус» у центрі Києва, в середу відновила фізичний контроль над об'єктом.

У кінці вересня 2013 року компанія заявила про рейдерське захоплення ТВК «Глобус» і намір відстоювати свої права на активи, в тому числі і в Страсбурзькому суді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143