Поступове виведення з українського внутрішнього ринку миючих засобів на основі фосфатів допоможе зберегти вітчизняне виробництво в цьому сегменті і, разом з тим, зробити істотний внесок в екологічну безпеку, підкреслив директор департаменту реального сектору економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин в ході брифінгу.

У разі прийняття Верховною Радою проекту з акону, що регулює ринок синтетичних миючих засобів, в Україні, починаючи з 2014 року, відбуватиметься поетапне - протягом 7 років - скорочення синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, що містять фосфати.

«Таким чином, починаючи з 2021 року Україна практично повністю відмовиться від фосфатовмісних миючих засобів. Мова йде про порошки, миючі засоби, тобто про весь внутрішній рино к побутової хімії», - пояснив Пендзин.

«Ми провели попередні консультації з виробниками. Такі терміни переходу допоможуть зберегти вітчизняного виробника, дадуть йому час на модернізацію виробництва та дозволять зберегти робочі місця. Це компроміс між необхідністю покращувати екологію і можливістю вітчизняного виробника оновлювати власне виробництво», - сказав чиновник.

На сьогодні ринок побутової хімії в Україні становить близько 350380 ти с.тонн, 280 тис. тонн виробляється в країні, решта - завозиться.

Пендзин також акцентував увагу, що споживач не відчує суттєвих змін у вартості прання при використанні безфосфатних миючих засобів. За проведеним дослідженням, вартість одного прання звичайним і безфосфатни м засобами приблизно однакова.

«Кілограм безфосфатного прального засобу коштує дорожче, ніж звичайного, але ефективність безфосфатного - приблизно в 3 рази вища. Тобто меншою кількістю засобу можна користуватися довше. А отже, для споживача перехід на безфосфатний варіант буде практично непомітним», - пояснив він.

На закінчення він зазначив, що додаткових витрат із державного бюджету в результаті прийняття даного законопроекту також не передбачається.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

687