Середньоринкова ставка валютних депозитів поступається прибутковості казначейських зобов'язань.

Про це в ході прес-конференції заявив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Олександр Дубіхвост.

«8% прибутковості за казначейськими зобов'язаннями, які надає Міністерство фінансів, це дуже приваблива ставка. Тенденція зараз на те, що ставки за валютними депозитами будуть зменшуватися, оскільки для цього є всі підстави», - зазначив він.

Погодився з цією думкою заступник голови Ощадбанку Антон Тютюн.

«Якщо говорити про ставку, то на сьогоднішній день 8% з цієї серії - це ставка навіть трохи вище середньоринкової за депозитами фізосіб, яка перебуває на рівні 7% з копійками. Коли випускався інструмент, ринкова ставка була більше 8%, на сьогодні вона набагато менша. Ви знаєте, банки активно знижують ставки за депозитами, з початку року ставки опустилися значно, на декілька процентних пункта і щодо гривні, і щодо долара », - додав він.

У той же час фінансист нагадав, що, на відміну від депозитів, ставка за казначейськими зобов'язаннями фіксована. У зв'язку з цим, на його думку, покупці цих цінних паперів значно виграли у прибутковості.

«На сьогоднішній день вже продано 96% казначейських зобов'язань серії Б. В останні кілька місяців, коли закінчився волатильний літній період, спостерігався підвищений попит на ці інструменти. Я думаю, протягом найближчих кількох тижнів їх вже не залишиться в банку, - констатував Тютюн. - На сьогоднішній день найчастіше в одному регіоні вони вже продані, в іншому регіоні вони ще залишилися. І якщо є попит в такому регіоні, де їх вже немає фізично в банку, ми перерозподіляємо облігації для того, щоб клієнти їх могли купити».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145