Нещодавно Кабмін своєю постановою вніс туризм у список пріоритетних галузей економіки, де будуть стимулюватися інвестиції з прицілом на створення нових робочих місць. Крім турсектора, у список входять машинобудування, АПК, ЖКГ і транспорт. Всі ці галузі при реалізації інвестпроектів отримають від держави певні преференції, включаючи звільнення від податку на прибуток і ввізного мита.

Крім того, Кабмін затвердив Концепцію розвитку туризму до 2022 р., яка передбачає визначення туристичної специфікації регіонів для ефективного використання їхнього потенціалу. Так, за словами віце-прем'єра Олександра Вілкула, Крим вкрай важливо зробити цілорічним курортом, а не тільки місцем для літніх відпусток. У свою чергу, промислові регіони можуть розвивати модний на Заході індустріальний туризм і проводити різні культурні, музичні заходи. «При цьому профільне законодавство буде гармонізованее з нормами Євросоюзу, а інвестиції будуть залучатися на основі державно-приватного партнерства, - зазначає чиновник. - У цьому ж контексті мають значення і такі проекти, як Олімпійська надія-2022 і Євробаскет-2015: спортивні свята світового рівня підвищують імідж держави і створюють додаткові можливості для розвитку туризму. Він є однією із точок зростання економіки; його внесок у ВВП - всього 2,2%, хоча в ЄС це 8%, а у тій же Грузії - 9%. Ось такий рівень є для нас орієнтиром».

Додамо, що до кінця 2013 р. також повинна з'явитися секторальна держпрограма, яка передбачає створення системи інформування про турможливості України та підвищення безпеки туристів.

Все більше гостей

Згідно з Концепцією, до 2022 р. число робочих місць у галузі (без сумісників) збільшиться у 2,5 рази - до 1 млн, а річний турпотік в країну - вдвічі, до 50 млн чол. І для цього є передумови: за останні 3 повні роки (2010-12) кількість приїжджих зросла більш ніж на 1,1 млн чол. - до 23 млн, включаючи 940 тис. Тих, хто вказав туризм метою поїздки. За даними Всесвітньої туристської організації (UNWTO), Україна посідає за цим показником 9-е місце в Європі; у 2012 мандрівники витратили у нашій державі $4,8 млрд.

Експерти впевнені, що чималу роль у залученні гостей країни зіграло футбольне Євро-2012 і враження уболівальників, які вони повезли з собою на батьківщину. І все ж це приватний фактор, вважає заступник директора з туризму компанії Pan Ukraine Ольга Юденко. Головна причина інтересу в тому, що в Україні є різноманітна, насичена культурно-історична спадщина. Діє 63 заповідника, майже 5000 різних музеїв, є маса природних, історичних і культурних визначних пам'яток. Досить згадати мальовничі Київ і Львів, Крим і Кам'янець-Подільський, Карпатські гори і Шацькі озера. «У вас є на що подивитися, і ви реально здатні конкурувати на глобальному ринку за туристів та інвестиції у турсектор», - сказав на відкритті II Київського міжнародного туристичного форуму директор проекту Німецького товариства співробітництва GIZ Матіас Брандт.

Не дивно, що тільки у Криму за 8 міс. року побувало 5 млн туристів, а в цілому за 2013 р. очікується 6 млн, повідомляє профільний міністр АР Крим Олександр Лієв. За його словами, з початку року приїжджих було на 1,2% більше, ніж у січні-серпні-2012, за рахунок збільшення кількості візитів взимку, навесні та раннього літа. В т.ч. зимовий сезон на півострові виявився найбільш успішним за всі роки незалежності: за цей період турпотік зріс більш ніж на 20% порівняно з аналогічним часом 2012 р.- до 100 тис. чол.

Далі, за березень-квітень кількість відпочивальників у Криму збільшилася відносно відповідного періоду минулого року на 17,8% - до 225 тис., а на травневі свята - до 176,4 тис. (+29,5%). «За 4-й сезон, який називається «легким» літом (середина травня і червень) людей було приблизно стільки, як рік тому - 1,3 млн. Разом з тим, високий сезон - липень-серпень - показав невеликий спад приблизно на 4%. У цей час нас відвідали майже 4 млн з 5-ти, які приїхали з початку року», - говорить міністр.

Позитивної динаміки очікують і в іншому популярному місці - у Львові. Його мер Андрій Садовий заявляє: якщо в 2012 р. в місто приїхало 400 тис. осіб, то в цьому році очікується 1,8 млн. І обіцяє: щоб створити нові робочі місця та залучити більше гостей, будуть проводитися все нові й нові фестивалі та шоу. І правда, столиця Галичини вже не перший рік відома своїми святами шоколаду, сиру, вина і т.д. плюс «мистецькими» (культурними) акціями та щорічним книжковим ярмарком. До речі, подібним же чином намагаються діяти й інші туристичні центри - Ужгород, Луцьк, Кам'янець-Подільський, Одеса. З цього приводу Вілкул зазначає: «Культура і наша спільна європейська історія - важливі складові для туризму. В цьому році ЮНЕСКО включило до списку Всесвітньої культурної спадщини дерев'яні церкви Карпатського регіону і стародавнє місто Херсонес Таврійський. А у грудні статус всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО може отримати Петриківський розпис».

І, звичайно, популярний Київ, який в 2013 р. повинні відвідати до 1,7 млн іноземних мандрівників. Роком раніше їх було 2,8 млн, у т.ч. за рахунок Євро і пов'язаних з ним подій. За версією турпорталу Tripadvisor, торік за туристичною привабливістю Київ посів І місце в Європі і третє у світі.

Притому за 8 міс. року по країні зібрано 26,15 млн грн туристичного збору, що на 10% більше в річному зіставленні; максимум зібраний саме у Криму і в столиці. За весь рік Міндоходів розраховує зібрати до 45 млн грн (у 2012 це було 38,4 млн грн).

Треба активно залучати...

Що ж необхідно для розвитку національних туристичних успіхів? По-перше, потрібно працювати над виконанням заявлених планів і програм, переконаний голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха. «Прийняття концепції розвитку туризму і курортів до 2022 р. особисто для мене говорить про те, що уряд почав сприймати наш сектор як бюджетонаповнювальний. Важливо, щоб концепція не залишилася декларативною і була підкріплена конкретними цифрами, які б знайшли своє застосування. Подібний підхід дозволить згодом запитати з ініціаторів за реалізацію обіцяного», - коментує фахівець.

Він згоден з авторами Концепції у тому, що зараз дуже важлива популяризація туристичних можливостей країни: «Сьогодні ми спостерігаємо поліпшення позицій України та її міст у міжнародних туристичних рейтингах. Не в останню чергу це відбулося за ламання стереотипів після Євро-2012. Нас очікували побачити дикунами, а побачили гостинними і відкритими. Цим треба скористатися. А це означає, зокрема, повноцінну систему інформування зарубіжних туристів через Інтернет».

Не менш важливим аналітики називають і посилення безпеки приїжджих, чому зараз приділяється особлива увага при розробці галузевої держпрограми. А це багато в чому означає розвиток підготовки персоналу туроб’єктів та супутньої інфраструктури (від готелів до транспорту), плюс побудова ефективної системи захисту інтересів наших гостей. Ринкові оператори наголошують: потрібно, щоб гості наступного разу поверталися вже зі своїми друзями і родичами. І після Євро-2012 автор не раз чув подібне від знайомих за кордоном: мовляв, з'їздили до вас «на розвідку», сподобалося, і тепер повернемося групою.

...і добре приймати

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко додає For Um'у: каталізатором і для зовнішнього, і для внутрішнього туризму буде розвиток швидкісного залізничного сполучення, але у той же час ключовим містам необхідно далі розвивати туристичну інфраструктуру - готелі, харчування тощо. У цьому ж плані має значення поява у головних турцентрах єдиних карток туриста», якими можна відразу оплатити відвідування цікавих місць, проїзд та решта) і за рахунок цього помітно заощадити. Така практика є у більш ніж 100 містах світу, включаючи Лондон, Рим, Венецію, Нью-Йорк, Брюссель та ін. І ось у травні подібне запущено в нашій столиці: покупець картки Kyiv City Card може безкоштовно відвідати близько 30 основних музеїв (причому з екскурсіями), отримати знижки у 10-30% на автобусні екскурсійні тури, прогулянки по Дніпру, а також на готелі, ресторани, таксі, медичні і навіть юридичні послуги (всього більше 100 партнерів).

До кожної картки додається буклет-путівник з повним переліком пам'яток, а також описом місць, у кожному із яких можна отримати знижку. Карта на 3 дні коштує 200 грн, на 7 днів - приблизно 400 грн, придбати її можна у 8 туристично-інформаційних пунктах у центральних районах міста; якщо ж в и не скористалися нею, то можна повернути назад 100% вартості. Директор підприємства-оператора проекту - «Айлес Сіті Кард» - Дмитро Колос інформує, що такі ж картки з'являться у Львові, Одесі і самі по собі здатні збільшити турпотік на 10-15%.

Одночасно треба «піднімати» і нові види, напрями туризму, наприклад, зелений. Сьогодні у сільській місцевості вже близько 950 таких туроб’єкті в забезпечують «домашній» прийом з відповідною кухнею і програмою.

Прем'єр Микола Азаров резюмував у своєму виступі: у майбутньому курортно-туристичну Україну сприйматимуть приблизно на тому рівні, як зараз Туреччину, але для цього потрібен час і кошти для розвитку відповідної інфраструктури. «У Туреччині цим займалися близько 30 років і вклали десятки мільярдів доларів. Тому все буде з часом, - підкреслює чиновник. - Думаю, настане час, коли до нас будуть їхати і з багатьох країн, так само як і українці будуть з великим задоволенням відпочивати на вітчизняних курортах. Але для цього треба дуже багато працювати».

Отже, крім пізнання світу і крім відпочинку, туризм вже давно став впливовим каналом «народної дипломатії», яка об'єднує мільйони людей, представників різних культур, дозволяє їм пізнати і зрозуміти один одного. А це зближує країни та регіони і соціально, і політично, і економічно, формуючи інтерес і довіру між ними, породжуючи найрізноманітніші спільні проекти. Так, розвиток взаємного туризму з Європою - важливий фактор тієї самої євроінтеграції, яка сьогодні актуальна і про яку так багато говориться. З іншого боку, становлення сектора як бюджетоутворюючого допоможе українській економіці, починаючи від зростання зайнятості і аж до стійкості платіжного балансу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

638