За результатами перевірок законності використання бюджетних коштів, виділених комунальному підприємству «Київський метрополітен» для будівництва Куренівсько-Червоноармійської лінії метро, столична прокуратура виявила зловживань на суму 12,7 млн гривень і відкрила п'ять кримінальних проваджень.

Про це, як повідомляє прес-служба прокуратури Києва, на брифінгу заявив керівник відділу управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту прокуратури Дмитро Чібісов.

Як встановлено у ході перевірок, проведених у цьому році прокуратурою спільно з органами контролю, зазначені порушення були допущені посадовими особами метрополітену в 2008-2012 роках, зокрема, під час закупівлі комунальним підприємством товарів і послуг за державні кошти.

Так, прокуратура виявила факт придбання в 2011 році ескалаторів для облаштування ділянки метрополітену від станції метро «Либідська» до станції «Виставковий центр» за завищеною більш ніж на 4,6 млн гривень ціною. Крім того, як з'ясувалося, вартість пожежно-охоронної сигналізації для «синьої» гілки метрополітену, яка придбана у переможця конкурсних торгів, була завищеною майже на 1 млн гривень, а технічні пристрої для керування об'єктами на цій же ділянці - на 275 тис. грн.

Перевірка також виявила неправомірне збільшення вартості проектних робіт зі спорудження ділянки від станції «Виставковий центр» до Одеської площі і безпідставну заміну витрат на виконання цих робіт на загальну суму 6,9 млн гривень.

Відомості про правопорушення за ч.2 ст.364 (зловживання службовим становищем) і ч.5 ст.191 (привласнення державних коштів в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Досудове розслідування за кримінальним процесам триває.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1969