На сьогоднішній день більш цікавими з точки зору розміщення є депозити у національній валюті. Різниця у процентних ставках валютних і гривневих вкладів становить близько 10%.

Таку думку у ході круглого столу висловив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ), голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов.

«Якщо ми візьмемо рік тому, коли постійно чули розмови про те, що курс буде 9-11 грн, то ті люди, які повірили гривні, отримують дохід близько 20%. Ті, хто залишився в іноземній валюті, отримали 3,5 %, від сили 10% за ставками», - зазначив фінансист.

У зв'язку з цим він констатував зміну структури депозитного портфеля банків. За словами Мамедова, депозитів у валюті стає менше, тоді як обсяг вкладів у гривні зростає.

«На сьогоднішній день обсяг депозитів у гривні вже близько 57%. Якщо ми будемо брати на початок року, було 51%», - проілюстрував банкір.

На його думку, ця обставина викликана діями Нацбанку, зокрема, з розвитку безготівкових розрахунків, а також посиленням вимог до резервування за валютними вкладами.

У той же час голова правління банку звернув увагу, що клієнти фінустанов у цьому році вкладають кошти на триваліший термін.

«Банки постійно стикалися з проблемою ліквідності, терміни депозиту були 2 місяці, у кризові часи були ще коротшими. Зараз ми бачимо, що всі банки встановлюють програми, цікаві для вкладників на 6 і більше місяців, - зазначив він. - Це довгострокові вклади у нашому розумінні. Якщо ми будемо порівнювати з Європою, для них, звичайно, це буде здаватися смішним, але для нас термін рік вже є більш стабільним ресурсом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159