Участь України в Євразійському економічному союзі (Євразес) - питання відкрите, навіть у разі підписання договору про асоціацію з Євросоюзом Київ може підключитися до цього проекту. Про це заявив голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький на прес-конференції у середу.

«Я б не став демонізувати майбутній Вільнюський саміт. Європейська та євразійська інтеграція - це вектори в історичному масштаб, які не протистоять, не направлені проти. Одне іншому не суперечить», - вважає Слуцький. І все таки, зазначив він, «одне з іншим непросто поєднується», повідомляє РІА «Новости».

Депутат нагадав, що Білорусь, Росія і Казахстан домовилися з 1 січня 2015 року створити Євразійський економічний союз на базі Єдиного економічного простору трьох країн, який функціонує з 1 січня 2012 року.

Таким чином, за словами Слуцького, «участь України в Євразійському проекті - питання відкрите». Депутат сподівається, що «Україна підключиться до нього (проекту - Ред.) в найближчому майбутньому, незалежно від руху шляхом європейської інтеграції».

«Ми є тут оптимістами, ми будемо співпрацювати з Україною в будь-якому разі, не менш, а тільки більш щільно, конструктивно. І, думаю, це дасть нам той чи інший формат участі України в Євразійському проекті. Той формат, який вигідний, насамперед, для самої України», - зазначив глава думського комітету у справах СНД.

Як повідомляв ForUm, Російська Федерація пропонує Україні спільно проаналізувати можливі ризики після підписання Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, заявив голова уряду РФ Дмитро Медведєв.

Раніше Медведєв заявив, що якщо буде підписано Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом, то особливий партнерський режим Києва і Москви закінчиться.

18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійським співтовариством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156