«Україна обрала свій шлях у Європу не сьогодні, а як мінімум двадцять років тому. Як не парадоксально, остаточно Україну до європейського вибору підштовхнув геополітичний егоїзм Росії», - заявив в інтерв'ю російському інформаційному агентству REGNUM політолог, голова правління інституту Української політики Кость Бондаренко, пише «From-UA».

Він нагадав, що навіть підписання харківських угод у 2010 році, не призвело до перегляду газових угод 2009 року. Україна за задумом «кремлівських прагматиків» повинна була співпрацювати з Росією без жодних умов. «При цьому Володимир Путін щиро не розумів, що не влаштовує Україну в Митному союзі. А там не все так гладко. Лукашенко в серцях нещодавно навіть заявив: «Нас обдурили!». Зрозуміло, чому глави Білорусії і Казахстану не підтримали Росію в критиці європейського вибору України», - зазначив Бондаренко.

На думку політолога, Росія не помітила, як скоротилася до розміру головного офісу «Газпрому». «Газові контракти замінили систему міжнародних відносин, статут РАО «Газпром» - конституцію Російської Федерації, а сам дух Російського Православ'я сьогодні віддає не світом і ладаном, а саме газом. Виключіть газовий фактор з наших відносин - і ви отримаєте нормальні україно-російські відносини», - вважає політолог.

Бондаренко в бесіді з журналістом зазначив, що своєю прив'язкою зовнішньої політики до інтересів «Газпрому» Росія втратила Русь, як складову частину російської міфології. «Ще Петро I всіляко намагався прив'язати Росію до Русі - і ця концепція домінувала протягом трьох останніх століть, - розповів політолог. - Але сьогоднішня Росія готова втратити Русь в обмін на газ. Ідея «Російського світу» з самого початку надзвичайно вразлива, оскільки намагалася більше приділяти увагу нашому спільному минулому. Що ж стосується майбутнього - «Російський світ» досить обережно міг накреслити геополітичні та економічні перспективи, які тут же розбивалися об прямоту суджень Жириновського або Дугіна».

За словами політолога, ідея «Російського світу» так і не змогла перерости ідею «Російського простору» або «Сфери національних інтересів Росії». «У цьому був мінус: Німеччина і Франція, починаючи будівництво Об'єднаної Європи, змогли на час заховати своє вражене самолюбство і свої національні пріоритети. Росія ж не продемонструвала партнерам принцип справедливості. Говорити про слов'янську єдність, при цьому відпускаючи німцям газ за цінами, більш вигідним, ніж «єдинокровним братам-слов'янам» - це, як мінімум, лицемірство. Саме тому ідея «Російського світу» не прижилася - принаймні, в Україні», - сказав він.

Бондаренко вважає, що заяви Сергія Глазьєва про нібито неминучу катастрофу української економіки і загрозу російському ринку, в разі приєднання України до ЗВТ, не витримують критики. «У 2008 році, коли Україна раніше від Росії приєдналася до ВТО, там теж заявляли, що з нашої території хлине в РФ «дешеве аргентинське м'ясо». Але на практиці Україна не стала джерелом загрози для економічної стабільності Росії. Кремлю просто вигідно культивування міфів, а не вирішення можливих проблем», - заявив російському інформагентству REGNUM Бондаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147