Річний темп зростання індексу споживчих цін незначно уповільнився до - 0,5%. Різких змін цін, зокрема, на продукти харчування до кінця року не очікується. Про це пишуть у своєму аналітичному огляді експерти Райффайзен банку Аваль.

«У вересні зберігся низький рівень інфляції на тлі сприятливої динаміки цін на продукти харчування. Споживчі ціни були стабільні у вересні. За минулий місяць продовольчі товари подешевшали на 0,1%, оскільки сезонне зниження цін на фрукти, овочі та цукор, що тривало (на 3,2%, 2,9% та 2,3% відповідно), було компенсовано зростанням цін на молочні продукти і яйця (3,1%)», - зазначили вони.

У той же час, за їхніми словами, з початком нового навчального року традиційно зросли ціни в освіті - на 1,2% за місяць. Також у вересні алкоголь і тютюн подорожчали на 0,4%. Таким чином, у річному вираженні зростання цін у даної категорії залишається найвищим - 9,6% до вересня минулого року.

У банку стверджують, що інші ціни змінилися за останній місяць незначно, включаючи нульове зростання комунальних платежів і збільшення цін на транспорт загалом на 0,1%.

«Річний темп зростання ІСЦ незначно уповільнився до - 0,5%. Оскільки ми не очікуємо різких змін цін до кінця року, наш прогноз зростання індексу споживчих цін склав 1,0% на кінець 2013 року. У той же час, підвищення темпів інфляції до 5-6% все ще можливе наступного року внаслідок зростання цін на продукти харчування і більш високого внутрішнього попиту перед виборами», - резюмують вони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105