За січень-серпень 2013 року експорт товарів з України склав 41,1 млрд доларів США, імпорт - 48,5 млрд доларів США, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ з посиланням на дані Державної служби статистики.

У серпні 2013 року обсяги експорту та імпорту товарів проти липня 2013 року майже не змінилися і становили, відповідно, 5,2 млрд доларів США і 6,78 млрд доларів США.

Негативне сальдо у серпні 2013 року, порівняно з липнем, також практично не змінилося - 1,57 млрд дол. США (у липні 2013 році - мінус 1,56 млрд дол. США).

Порівняно з відповідним періодом минулого року експорт склав 90,9%, імпорт - 87,6%.

Як зазначають експерти, за вісім місяців поточного року, порівняно з відповідним періодом минулого року, від'ємне сальдо знизилося на 2,71 млрд. дол. США. У 2013 році воно склало 7,4 млрд дол. США (за січень-серпень 2012 р. - мінус 10,11 млрд дол. США).

Найбільшу частку в українському експорті займають чорні метали та вироби з них. Вони становлять 27,9% (за січень-серпень їх експорт склав 11,45 млрд дол. США).

Сільгосппродукція і продовольство займають друге місце в експорті - 24,1% (9,89 млрд дол. США). Експерти звертають увагу, що деяке скорочення частки аграрної продукції пов'язано зі зниженням експорту зернових у серпні поточного року порівняно з минулим роком. Це викликано значним зниженням цін на зернові на світових ринках. В цих умовах аграрії і трейдери не поспішають з продажем зернових на зовнішніх ринках. На їхню думку, до листопада ситуація на світовому ринку покращиться, що призведе до зростання українського експорту зернових у кінці поточного року і на початку наступного.

У той же час, експорт готових продовольчих товарів продовжує збільшуватися. Порівняно з минулим роком зростання склало 7,9%. Всього за січень-серпень було експортовано цієї продукції на 2,27 млрд дол. США.

Третьою за значимістю статтею українського експорту є машинобудування і приладобудування (наземні транспортні засоби, літальні апарати, плавучі засоби, машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання). У сукупності експорт цих виробів склав 6,87 млрд дол. США, або 16,7% усього українського експорту за вісім місяців 2013 року.

Серед імпорту перше місце займає імпорт машинобудівної продукції та продукції приладобудування. З початку року по серпень включно їх імпорт склав 12,43 млрд дол. США. А частка в загальному імпорті склала 25,5%.

Друге місце в імпорті зайняв імпорт мінерального палива; нафта та продукти її перегонки - частка в українському імпорті становить 25%.

Україна за вісім місяців імпортувала їх на 12,13 млрд. дол. США.

При цьому імпорт газу з Росії скоротився на 30,5%.

Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 215 країн світу.

Обсяг експорту товарів у країни СНД становив 36,1% від загального обсягу експорту, Європи - 26,8%, у т.ч. у країни ЄС - 26,2%,

Азії - 26,3%, Африки - 7%, Америки - 3,7%.

Експерти зазначають, що найбільш суттєві експортні поставки здійснювалися в Російську Федерацію - 24,6% від загального обсягу експорту (чорні метали, механічні машини, залізничні локомотиви), Туреччину - 6,1% (чорні метали, добрива, жири та олії тваринного або рослинного походження), Китай -4,4% (руди, жири та олії тваринного або рослинного походження, механічні машини), Польщі - 3,9% (чорні метали, руди, шлак і попіл, електричні машини), Італії - 3,8% (чорні метали, зернові культури, насіння і плоди олійних рослин), Казахстану - 3,7% (вироби з чорних металів, залізничні локомотиви, механічні машини) і Єгипет - 3,4% (чорні метали, зернові культури, жири та олії тваринного або рослинного походження).

Серед найбільших країн-партнерів експорт товарів у поточному році збільшився в Китай - на 46,4%, Туреччину - 2,3% та Італії - на 1,8%. Одночасно скоротився в Єгипет - на 17,5%, Російську Федерацію -13,8%, Казахстан -11,1% та Польщі - на 8,4%.

Найбільші надходження здійснювались з Російської Федерації - 27,9% (палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, механічні машини, чорні метали), Китаю - 11,3% (електричні і механічні машини, взуття), Німеччини - 9,3% (засоби наземного транспорту, крім залізничного, механічні та електричні машини), Польщі - 5,3% (палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, пластмаси, полімерні матеріали, папір та картон), Білорусі - 5,1% (палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, засоби наземного транспорту, крім залізничного, добрива), США - 3,9% (засоби наземного транспорту, крім залізничного, механічні машини, палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки) та Італії - 2,7% (механічні машини, пластмаси, полімерні матеріали).

Імпорт товарів, серед найбільших країн-партнерів, збільшився з Польщі - на 14,9%, Китаю - 9,1% та Німеччини - на 2,4%. Зменшились поставки з Білорусі - на 30,9%, Російської Федерації - 25,4%, Італії - 9,8% та США - на 9,7%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165