Рахунки розробників програмного забезпечення ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції заарештовані. Про це міністр юстиції України Олена Лукаш заявила на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

«14 жовтня в трьох банках накладено арешт на 19 банківських рахунків розробників клієнтського програмного забезпечення доступу до реєстрів - ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «З-Т». Для приховування розкрадань вони здійснили несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальної системи та комп'ютерних мереж ДП «Інформаційний центр», у результаті чого відбулося блокування інформації. Це і призвело до порушення роботи 12 державних реєстрів», - повідомила міністр юстиції.

Лукаш продовжила, що з метою з'ясування неполадок обладнання було оглянуто спеціальними органами. «У результаті в серверній кімнаті знайдено два невідомих працюючих сервери, які не мали інвентарних номерів держпідприємства. Сервери вилучені СБУ. З'ясувалося, що це обладнання не передбачається технічним завданням і встановлено ТОВ «Арт-майстер» самовільно, без погодження з Держкомспецзв’язку. Сервери були зашифровані алгоритмами, які не проходили сертифікацію в Україні», - повідомила вона.

За її словами, за попередньою схемою роботи ДП «Інформаційний центр» державі завдано збитків у 400 млн доларів. Як уточнила вона, це сталося у 2000-2013 рр., і збиток становив понад 3,3 млрд грн на рік.

«Приватна компанія-розробник оформила право власності на реєстри, тому до липня 2013 року держава була змушена щомісяця перераховувати за право користування реєстрами понад 10 млн грн», - зазначила Лукаш.

Вона розповіла, що схема розкрадання державних коштів була розроблена посадовими особами підприємства «Інформаційний центр» за попередньою змовою з розробником програмного забезпечення ТОВ «Арт-майстер».

За інформацією міністра, зараз всі причетні до цього особи оголошені в розшук, «але вони знаходяться за межами України».

Як повідомляв ForUm, 1 жовтня доступ до єдиних і державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України виявився неможливим через технічні проблеми.

Міністр юстиції України Олена Лукаш запевнила, що дані з реєстрів Мін'юсту перебувають у безпеці.

Генеральна прокуратура України передала всю наявну інформацію щодо обмеження доступу до єдиних та державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України Міністерству внутрішніх справ.

7 жовтня Міністерство юстиції заявило про повне відновлення доступу до державних реєстрів інформаційного центру.

Генеральна прокуратура України оголосила в розшук двох посадових осіб, підозрюваних у причетності до блокування роботи держреєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1761