Обов'язковий продаж половини валютної виручки дозволить майже вдвічі збільшити надходження на кореспондентські рахунки банківської системи. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заявив перший заступник глави Національного банку України Борис Приходько, коментуючи відповідну постанову НБУ.

Він нагадав, що рішення про обов'язковий продаж 50% валютної виручки Центробанком приймалися і раніше.

«Вони дали позитивний ефект, збільшили продажу валют на міжбанківському ринку. Ми очікуємо такий результат», - сказав представник НБУ.

Приходько повідомив, що всі надходження в денному вимірі на коррахунку банківської системи становлять 600-800 млн доларів, з яких валютна виручка - від 250 до 400 млн доларів.

«Ми сподіваємося і не сумніваємося, що постанова додасть позитивний ефект у макро- та мікроекономічному просторі», - зазначив він.

Банкір підкреслив, що банки сьогодні надали в НБУ запит щодо того, які саме ресурси потрапляють під дію постанови, і вже готується роз'яснення.

Відповідаючи на запитання, як МВФ оцінив запровадження обов'язкового продажу 50% валютної виручки, Приходько сказав, що негативної реакції не було.

Крім того, за його словами, 50-процентна ставка на продаж валютних надходжень є адекватною.

Нагадаємо, у листопаді 2012 року Національний банк отримав право вводити обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерами терміном на півроку. У травні 2013 року дію вимоги було продовжено до листопада поточного року. Зараз обов'язковому продажу підлягає 50% валютної виручки експортерів.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1404