Високі відсоткові ставки по гривневих депозитах в Україні диктує ринок. Як передає кореспондент Forum'у, про це під час публічної дискусії на тему «Валютні ресурси: як змусити їх працювати на економіку?» сказав заступник голови правління АТ «Ощадбанк» Антон Тютюн.

«Немає ніякого телефонного права. 17-20% на гривневі депозити - це ринок. Якщо є попит, є і пропозиція. Якби цього не потрібно було клієнтам, гривня стільки б не коштувала», - підкреслив банкір.

Він також зазначив, що досягнутий істотний результат щодо дедоларизації економіки України, зокрема, у ставленні населення до інвалюти.

«Люди йдуть від ментального захворювання, що долар - щось особливе і недоторкане, а гривня - якось так. Змінюється ментальність людей, це дуже добре», - сказав він.

Крім того, Тютюн зазначив, що все більше українців здійснюють платежі за товари та послуги в національній валюті за допомогою платіжних карт. Він нагадав, що у 2005 році таких операцій було 3-4%, решту коштів з карток люди знімали за допомогою банкоматів. У той час як у першому кварталі 2013 року вже 17% власників платіжних карт розраховуються безготівкою.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176