На обліку у психіатра перебуває 1 млн 200 тис. (2,5%) населення України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу заявила головний позаштатний психіатр МОЗ України, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України Ірина Пінчук.

«З 1 млн 200 тис. громадян України, які перебувають на обліку, 18-20% страждають важкими психічними розладами і можуть становити загрозу для суспільства, 10% - розумової відсталістю, а у 70-75% виявлено психози, неврози, астенії», - сказала вона.

Також, за її словами, кожен третій українець протягом свого життя потребує допомоги психіатра.

«Якщо раніше ми вважали, що психічний розлад - це наявність клінічних симптомів, то зараз це комплексне поняття. Психічне здоров'я - це фізичне, психічне і соціальне благополуччя людини... Тільки 25% з тих, хто страждає важкими психічними розладами, звертаються до фахівців. А де решта 75%?» - запитала фахівець.

Крім того, Пінчук підкреслила, що за останні п'ять років спостерігається зниження рівня захворюваності на розлади психіки приблизно на 4%. «Це говорить про те, що існуюча структура надання допомоги недосконала, люди не довіряють психіатрам», - зазначає експерт.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

429