Більшість психічних розладів українців є наслідком органічних захворювань.

Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, розповіла під час брифінгу головний позаштатний психіатр МОЗ України, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України Ірина Пінчук.

За її словами, це характерно для великих промислових регіонів. «Промислові комплекси, шахти, аварії, вибухи, викиди отруйних речовин, - все це впливає на психічне здоров'я людини», - підкреслила експерт.

Пінчук зазначила, що на другому місці за рівнем захворюваності українців психічними розладами - депресії, на третьому - аутизм, особливо у дітей.

«Але зменшується рівень захворюваності на шизофренію. Якщо завжди стабільно в 1% від загальної кількості хворих діагностували шизофренію, то зараз це 0,6-0,7%. Напевно, ми стали професійнішими і не так часто ставимо цей діагноз», - підкреслила Пінчук.

Крім того, головний позаштатний психіатр МОЗ, говорячи про типові психічні хвороби українців, звернула особливу увагу на проблему деменції (набутого слабоумства) літніх людей.

«Люди з деменцією у великих містах, як правило, залишаються з доньками, рідше - з синами. Ми зараз формуємо відділення для літніх людей, які страждають цим захворюванням, тому що раніше вони лежали в палаті з хворими шизофренією та іншими тяжкими розладами психіки», - зазначила експерт. За словами Пінчук, проблема набутого слабоумства літніх людей більше характерна для ділових і промислових центрів.

«У сільській місцевості, де є поняття боргу, такої проблеми не існує. Її немає в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській областях», - сказала вона.

Крім того, гостро стоїть питання підліткової дратівливості.

«Основний симптом розладів у підлітків - дратівливість. Також треба враховувати, що суїцид серед підлітків на першому місці», - зазначила експерт. Ситуація, на думку головного позаштатного психіатра МОЗ, черговий раз підкреслює необхідність реформи системи надання психіатричної допомоги в Україні.


Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

356