У зв'язку з майбутнім підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом, в Україні можуть бути частково видозмінені інтернати для інвалідів з психічним захворюванням. Як передає кореспондент Forum'у, про це на брифінгу повідомила головний позаштатний психіатр Міністерства охорони здоров'я України, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України Ірина Пінчук.

«У Євросоюзі є багато перехідних форм між лікарнею та інтернатом. Це - гуртожитки; сім'ї, які утримують таких людей; або кілька психічнохворих знімають квартиру; величезна кількість реабілітаційних центрів. Тобто зараз ми говоримо не про ізоляцію таких людей, а про їх соціальну інтеграцію», - підкреслила Пінчук.

За її словами, на початковому етапі мова піде про скорочення кількості ліжок у лікарнях і про те, щоб будинки-інтернати для психічнохворих людей були компактними, невеликими.

«Я думаю, що Україна до цього готова. ...Тому, як мені здається, будинки-інтернати будуть частково розформовані і видозмінені», - зазначила Пінчук.

Як повідомила вона, це та інші питання приведення системи надання психічної допомоги в Україні відповідно до стандартів ЄС обговорюватимуться на найближчому засіданні колегії МОЗ на чолі з міністром Раїсою Богатирьовою.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282