У вересні в українських банках спостерігалося прискорення темпів зростання кредитування і депозитної бази. В цілому динаміка традиційно відповідала більш активним осінні м місяцям .

Про це заявила старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.

«Зростання кредитування прискорилося в минулому місяці - обсяги збільшилися на 13,4 млрд. грн. (+1,6% м/м), що є найістотнішим місячним зростанням з кінця 2008 року. Однак з початку року зростання, як і раніше, становить 6,1%. Кредитування знову зросло в основному за рахунок юридичних осіб (+12,9 млрд грн або 2,0% м/м), однак позики фізосіб також збільшилися (+0,5 млрд грн, або 0,3% м/м)», - зазначила вона.

За словами експерта, динаміка здебільшого відповідає традиційному пожвавленню кредитування у серпні-жовтні, що пов'язано з сезонним пожвавленням ділової активності восени (наприклад, додаткове кредитування торговельних підприємств перед новорічним періодом).

Крім того, Туюкова вважає важливим фактор пролонгації існуючих кредитів агрокомпаніями.

Коментуючи депозитну динаміку, вона констатувала, що депозитна база зросла за рахунок вкладів у гривні (+10,2 млрд грн або +2,7% м/м), тоді як збільшення обсягів валютних заощаджень було менш вражаючим, проте вони все ж продемонстрували зростання (+2,5 млрд або +1,0%).

При цьому, за її словами, аналогічна тенденція спостерігалась як у корпоративному, так і у роздрібному сегменті.

У сукупності депозити населення зросли на 6,3 млрд грн або +1,5% м/м (заощадження у гривні додали 4,7 млрд грн, а валютні - 1,6 млрд грн), а вклади юросіб збільшилися на 6,5 млрд грн або +3,1% м/м (гривневі депозити додали 5,6 млрд грн, а валютні - 0,9 млрд грн).

«Темпи зростання депозитів були більш суттєвими у порівнянні з серпнем, однак середній приплив за два місяці склав близько 8,9 млрд грн, що приблизно відповідає середньомісячним значенням з початку року 8,2 млрд грн, вказуючи на те, що деякі інвестори очікували в серпні прогнозованого зростання процентних ставок за депозитами і були натхненні ознаками стабільності на валютному і грошовому ринках», - підсумувала аналітик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155