Українцям варто зміцнювати здоров'я не медикаментами, а фізичним навантаженням. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції «Проба Руф'є - не вирок: соціальні ініціативи державної і приватної медицини міста Києва» заявив головний санолог Міністерства охорони здоров'я України професор Геннадій Апанасенко.

«Усім добре відома сентенція «Діти - наше майбутнє». Так ось, у нашої країни немає майбутнього, якщо нічого не зміниться. Кожне наступне покоління народжується слабкішим від попереднього», - сказав він.

Професор додав, що здоров'я - це не відсутність захворювань і відповідність астрометрических показників регіональним стандартам, а, насамперед, резерви функцій організму. «Чим вище резерви у дитини, тим менше вона хворіє, краще розвивається і довше живе. Резерв функцій відображає енергетичну функцію мітохондрії. А мітохондрії - це акумулятори, що знаходяться в кожній клітині. І від того, наскільки ефективно вони працюють, залежить робота клітини і всього організму. На сьогоднішній день людство не придумало нічого кращого для підзарядки «акумуляторів» як фізичне навантаження. Низький рівень здоров'я таблетками не лікується», - пояснив він.

У той же час Апанасенко підкреслив, що рівень фізичного навантаження повинен дуже чітко відповідати стану дитини, а індекс Руф'є, що розраховується педіатрами на медогляді, коли дитина робить 30 присідань за 45 секунд, при реєстрації пульсу в спокійному стані і першу хвилину відновного періоду, дозволяє визначити ці резерви.

За його словами, за допомогою проби Руф'є було визначено, що більша частина дітей, у яких не було захворювань, насправді мають низький рівень здоров'я і потребують обстеження, спостереження, лікування у кардіологів.

У свою чергу, головний лікар НДІ кардіохірургії ім. Амосова Сергій Сіромаха додав, що дуже важливо проводити профілактику, своєчасно виявляти дітей, які потребують спеціалізованого лікування, оперативного втручання.

За його словами, на сьогоднішній день 52 тис. дітей перебуває на диспансерному обліку з причини вроджених вад серця або серцевої системи.

Сіромаха також повідомив, що щорічно на світ з'являється 4-5 тис. дітей з вродженими вадами серця або магістральних судин, 40% - потребують термінової кардіохірургічної допомоги відразу ж після народження. Решта 60% - мають малі вади серця, або ті, які не підлягають негайній корекції.

За його словами, щорічно з 3-3,5 тис. дітей, які потребують кардіохірургії, 70-80% отримують її. «Більшість дітей отримують необхідну допомогу. В Україні вісім центрів надають кардіохірургічну допомогу дітям. Там проводиться 2,5 тис. операцій на рік. Єдине, що не роблять у нас в країні, - це трансплантацію серця», - підкреслив він.

У свою чергу доктор медичних наук, професор Сергій Бубновський зазначив, що при напрацюванні програми з фізкультури потрібно враховувати не тільки стан здоров'я, а й особливості розвитку дитячих організмів. «Щоб запобігти загибелі нації, загибелі дітей, необхідно вчасно аналізувати функціональний, фізичний стан дітей, давати їм відповідні фізичні та психологічні програми, а не звільняти від фізичного виховання», - зазначив він. Медик додав, що уроки фізкультури повинні бути сплановані таким чином, щоб враховувати потреби дітей. «Дитина росте. Батьки знають, що чотири рази на рік їй потрібно міняти одяг, значить, і чотири програми повинно бути. А у нас одна на початку року, а друга - в кінці... А невикористання скелетної мускулатури веде до порушення всіх органів і систем. І тут важливо не перевантажити, і не недовантажити», - пояснив Бубновський.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229