Угода про асоціацію між Україною і ЄС не є чимось новим, це продовження декларацій, кроків, які Україна робить у бік Європи давно. Таку думку висловила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Якщо брати економічну політику, то наша країна досить давно імплементує відповідне законодавство. По суті, це природне продовження раніше розпочатого процесу», - вважає експерт.

На думку Мовчан, після успішного результату Вільнюського саміту в Україну активно почнуть інвестувати не тільки країни ЄС.

«Усі ці зміни матимуть не тільки торговий характер, але й інвестиційний. Тут цікавий момент. Очікується, що крім країн ЄС в Україну почнуть активніше інвестувати країни-непідписанти, тобто треті країни. Це пов'язано з тим, що завдяки асоційованому членству в ЄС, Україна потрапляє у вигідне економічне і географічне положення. Завдяки тому, що українські товари отримають доступ на ринки ЄС, вони будуть користуватися попитом і в інших країнах, зокрема, зі східного напрямку», - вважає вона.

Економіст констатує, що в рамках асоційованого членства в Україні буде захищено право інтелектуальної власності. У свою чергу, на її думку, це буде стимулювати інноваційний розвиток України. Мовчан нарікає, що зараз українці бояться патентувати свої винаходи на батьківщині, оскільки бояться інтелектуального злодійства.

Також, на її думку, після підписання документа динаміка зниження цін буде не така висока, як вважають деякі експерти.

«Різке зниження згубно відіб'ється на бізнесі. Швидше, ціни будуть регулюватися ринком. Водночас поліпшиться якість товарів та їх асортимент», - додала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102