У вересні і в попередні місяці обмінний курс знаходився в межах тих значень, які комфортні і звичні для населення та бізнесу.

Про це у коментарях «Комсомольській правді в Україні» заявив керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.

«Звичайно, коливання є, були і будуть - це не новина, - говорить він. - Курс у нас нефіксований, але його гнучкість не безмежна - вона керована. Цього року Нацбанку практично не доводилося втручатися в значних обсягах своїми резервними ресурсами в роботу валютного ринку. І сальдо інтервенцій на валютному ринку в 2013-му втричі менше, ніж за відповідний період минулого року».

За його словами, в політиці НБУ домінують економічні заходи, пов'язані з роботою з використання валютних резервів, проведення відповідної політики управління ліквідністю, забезпечення привабливості гривневих депозитів. Для прикладу представник регулятора навів рішення щодо конвертації валютних переказів усередині країни.

«Українці аналізують ситуацію на валютному ринку і розуміють, що політика Національного банку, спрямована на збереження стабільності гривні, незмінна, - сказав експерт. Важливою в цьому процесі і роз'яснювальна робота Центрального банку, спрямована на підвищення рівня фінансової грамотності населення України. Сьогодні наші громадяни нарешті перестали піддаватися на провокації псевдоекспертів і спекулянтів. І хоча спроби дестабілізації ринку спостерігаються кожну осінь, цього року саме завдяки довірі громадян їх вдалося дуже швидко погасити».

«Купівельна спроможність гривні зберігається, - стверджує Литвицький і наводить конкретні цифри: вже більше двох років динаміка інфляції за місяць була менше 1%, а останні півтора року - менше 0,3%. У період з липня по вересень поточного року ціни взагалі не зростали, а в липні-серпні навіть знижувалися. Так що немає жодних підстав для того, щоб ринки і населення позбувалися від гривні».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147