Вересень 2013 року був відзначений різким збільшенням портфеля кредитів банківської системи юридичним особам. Таку думку висловив начальник аналітичного відділу «Альфа-Банку» Олексій Блінов, повідомляє система TRDATA.

Експерт нагадує, що , за даними Національного банку України, за місяць портфель кредитів збільшився на 12,9 млрд грн (2%).

«Це є найбільш потужним стрибком кредитування за місяць з вересня 2011 року. Динаміка портфеля кредитів юридичним особам у річному вираженні прискорилася до 7% (на початку 2013 року - всього 2-3%). Практично весь зріст відбувався завдяки кредитам у національній валюті», - зазначив він.

У той же час, за його словами, понад половини приросту кредитного портфеля юросіб в Україні у вересні забезпечили чотири банки , причому два з них належать до Груп ІІІ-IV за класифікацією НБУ.

Коментуючи депозитний ринок, за його словами, у вересні тривало активне зростання депозитної бази банківської системи. За підсумками місяця вона збільшилася на 12,8 млрд грн (2%), причому рівною мірою за рахунок внесків фізичних та юридичних осіб. Основний приріст також забезпечений припливом коштів у гривні.

Блінов також зазначив, що ринок готівкової іноземної валюти у вересні характеризувався традиційним зростанням попиту, проте його масштаби набагато менші , ніж у попередні роки.

У вересні клієнти обмінних пунктів валюти придбали 2,1 млрд доларів, тоді як у вересні 2011 і 2012 років дані обсяги становили 3,6 млрд доларів і 2,9 млрд доларів відповідно. Нетто-купівля іноземної валюти на офіційному готівковому ринку склала 679 млн доларів (у вересні 2012 року - 1,8 млрд доларів).

«Тобто тиск готівкового ринку на міжбанківський ринок різко знизився. У минулому місяці нетто-інтервенції НБУ на міжбанківському ринку склали 583 млн доларів. Для порівняння: у вересні 2011-2012 років НБУ продавав 1,5-2 млрд доларів золотовалютних резервів за місяць», - зауважив фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113