Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо спростував заяви опозиції про те, що зміни до Конституції не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

«Незалежність судової системи у цілому і всі поправки, які були запропоновані для судової системи, повною мірою враховують наші рекомендації», - зазначив він у телефонному коментарі виданню «Закон і бізнес» .

Глава Венеціанської комісії висловив сподівання, що зміни до Конституції будуть прийняті якомог а швидше, при підтримці всіх політичних сил, включаючи опозицію, яка протестувала під час останнього голосування».

«Я трохи засмучений, тому що, на нашу думку, запропоновані зміни судової системи були дуже правильними і необхідними для України. Я би хотів, щоб у сі політичні сили зайняли конструктивну позицію і прийняли ці зміни більшістю голосів. Я сподіваюся, що на наступному засіданні з приводу змін судової системи всі політичні партії підтримають ці зміни, проголосувавши «за», - сказав він.

«Зміни дуже важливі як для самої України, так і для її підготовки в участі у саміті у Вільнюсі», - підкреслив Букіккіо.

У свою чергу, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський зазначив, що українцям треба вчитися розрізняти, коли опозиція говорить правду, а коли - ні.

«Опозиція на те й опозиція, щоб критикувати неконструктивно. Конструктивна критика опозиції - це евфемізм. Не може бути претензій до опозиції, якщо вона говорить правду. Є багато приводів критикувати владу і не брехати при цьому. Але якщо опозиція бреше, суспільство має знати про це. Якщо глава Венеціанської комісії каже, що опозиція сказала неправду, це той випадок, коли її ловлять на брехні. І це має стати максимально доступне людям, щоб українці знали, що опозиція іноді бреше і вірити на слово не варто. Тут слід використовувати принцип «довіряй, але перевіряй», - радить він.

При цьому український політолог Кость Бондаренко зазначає, що українцям потрібно звертати свою увагу на офіційні заяви європейських інституцій, а не на їхнє трактування опозицією. «Простій людині складно розрізнити, коли опозиція говорить правду, а коли ні. Зараз хто першим зробить заяву, той і правий. Я раджу звертати увагу на офіційні заяви, особливо журналістам, і ретельно перевіряти інформацію. Ми є свідками того, як опозиція вільно трактує рішення Венеціанської комісії, Європейського суду з прав людини. Досі побутує думка, що Європейський суд визнав ув'язнення Тимошенко незаконним, хоча рішення стосувалося лише з моменту її арешту під час судового арешту до винесення вироку. Але сталася підміна понять. У даній ситуації схожа ситуація. Але навіть незважаючи на цю заяву голови Венеціанської комісії, наша опозиція і далі буде заявляти, що зміни до Конституції не відповідають вимогам Венеціанської комісії, і до цього треба спокійно ставиться», - резюмував політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181