Політолог Кость Бондаренко вважає, що Україну до європейського вибору підштовхнув геополітичний егоїзм Росії. Про це він пише в авторській статті «Gazeta.ua».

«Жоден жест доброї волі з боку України (включаючи підписання харківських угод 2010 року, що гарантували перебування Чорноморського флоту РФ у Криму) не призвів до перегляду кабальних газових угод 2009 року. Україна за задумом «кремлівських прагматиків» повинна була співпрацювати з Росією без жодних умов», - пише Бондаренко. Він нагадав, що коли прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував створити комісію для розгляду спірних питань, що виникають через приєднання України до ЗВТ з ЄС, відповіді з російського боку не було.

«Замість відповіді - істерики Сергія Глазьєва, радника президента Росії, які переходить будь-які рамки пристойності. Академік на блакитному оці перебріхує факти, виставляючи себе у відверто блазенському вигляді», пише Бондаренко, згадуючи загрози Глазьєва ввести візовий режим і торгову блокаду Україні.

Автор вважає, що крок України у бік Євросоюзу призводить до цілої низки наслідків. По-перше, руйнується стара концепція «сфери національних інтересів Росії» на пострадянському просторі. По-друге, це серйозна поразка російської дипломатії. Дрейф України у західному напрямку - це привід для перегляду зовнішньополітичних доктрин Кремля (точно так само, як війна у Грузії в 2008 році дала привід кардинально переглянути організацію Збройних Сил РФ і зрозуміти нездатність її армії до серйозних бойових дій).

«Але головний наслідок лежить не в економічній, а в ідеологічній площині, - упевнений Бондаренко. - З моменту підписання Угоди про асоціацію з ЄС втрачає свій сенс ретельно розроблена і впроваджувана протягом останніх двадцяти років ідея «Русского мира» як ідея домінування російських інтересів у культурному та духовному середовищі. «Русский мир» як видозмінена «формула графа Уварова» неможлива без України, адже витоки «Русского мира» лежать у Києві. Фактично Росія, йдучи на конфлікт з Україною, втрачає Русь як складову російської міфології».

«Невже курс України на європейську інтеграцію зафіксований у документах і законах нашої держави, це привід для розриву відносин між нашими країнами? Хочеться вірити, що здоровий глузд переможе. Тим більше, що й сама Росія не рухається в напрямі Кореї - у неї свої види на розвиток і поглиблення відносин з Євросоюзом», - вважає Бондаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152