Посол Польщі в Україні Генрик Л итви н заявляє, що не потрібно розуміти буквально, коли кажуть, що сьогодні Польща є адвокатом України.

За його словами, це більшою мірою означає визнання тієї підтримки, яку Польща надає українській євроінтеграційній політиці .

Він зазначив, що Польща зацікавлена у стабільному сусіда з ефективною економікою, який стане надійним елементом системи добробуту і безпеки. «Ми підтримуємо інтеграційну політику України і намагаємося переконати наших партнерів, що це правильний напрям. Ми - сусіди. Ми - друзі. Ми співпрацюємо», - зазначив Литвин.

За словами посла, те, що виявилося корисним для Польщі, може бути потрібним і Україні. «Ми демонструємо деякі приклади, говоримо про те, що нам здається корисним для країн цього регіону. Але це тільки пропозиції, засновані на нашому досвіді і нашій праці . Ними можна скористатися, але ми не говоримо, що немає іншого вибору. Є також досвід помилок, і його необхідно вивчити», - сказав Литвин, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також підкреслив, що сьогодні вже не можна на 100% використовувати польську програму реформ 90-х років. Однак досвід економічної реструктуризації Польщі повинен бути досліджений.

«Зараз, коли ми говоримо про політику європейської інтеграції, є безліч моментів, які можна перенести з Польщі в Україну. Якщо почнеться імплементація асоціаційного договору, без спеціально підготовлених адміністративних структур зробити це практично неможливо. Ці процеси ми пережили, ми це зробили. І те, що спрацювало, можна перенести, а те, що ні - зробити краще. Хочу повторити, що цей досвід, безумовно, для України цікавий », - підкреслив посол.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317