Потенційне підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною зміцнить співпрацю країн, насамперед, в енергетиці, авіації, будівництві.

Таку думку в коментарі телеканалу БТБ висловив експерт з міжнародної політики і економіки юридичної компанії Herdem&CO (Туреччина) Секі Білмен.

«Безумовно, це угода надзвичайної важливості між двома стратегічними партнерами. Я думаю, що створення зони вільної торгівлі істотно збільшить співпрацю між бізнесом обох країн, - зазначив він. - Якщо Україна має великий потенціал у таких індустріях, як промислове виробництво, радіоелектроніка, телекомунікації, енергетика, сільське господарство і т.д., то турецька економіка теж дуже різнобічна. Тому я впевнений, що ці дві економіки можуть ефективно доповнювати одна одну, і завдяки співпраці у сфері бізнесу збільшувати ВВП одна одної».

Експерт нагадав, що обсяги двосторонньої торгівлі між Україною і Туреччиною зросли майже у двадцять разів за останні двадцять років. Товарообіг країн в 2012-му році досяг 6,2 млрд доларів.

«Після підписання Угоди цей показник (товарообіг - авт.) зросте ще більше. Зараз дуже складно прогнозувати точні цифри, але я думаю, що 20 мільярдів доларів - це дуже реалістично», - додав Білмен.

Коментуючи конкретні галузі, які можуть отримати додатковий стимул розвитку від взаємного співробітництва, він виділив, насамперед, енергетику, авіацію і будівництво.

«Співпраця в енергетиці, на мій погляд, представляється особливо перспективною. Обидві країни зацікавлені у дослідницьких проектах, що стосуються природного газу у Чорному морі. Що стосується авіації, то це може бути спільне виробництво невеликих літаків, що зараз дуже актуально для Туреччини, де авіація стає все потужнішою. Зараз наші бізнесмени реалізують в Україні 150 будівельних проектів. І я впевнений, що підписання Угоди про ЗВТ створить додаткові можливості для цих та інших компаній, які також вигідні для українського ринку», - сказав експерт з міжнародної політики і економіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131