Верховна Рада ухвалила урядовий закон про внесення змін до ст.4 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Документ стосується видів фінансових послуг, за його прийняття проголосувал и 240 депутатів із 393 зареєстрованих у залі.

Згідно з прийнятими змінами , до числа фінпослуг тепер належить управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю»; операції з іпотечними активами з метою емісії іпотечних цінних паперів; банківські та інші фінпослуги, які надаються згідно з Законом «Про банки і банківську діяльність».

Також ст.4 доповнено другою і третьою частинами, згідно з якими фінансові послуги, надання яких передбачається іншими законами, підлягають включенню у перелік, визначений ч.1 цієї статті. Надання фінпослуг, не внесених до зазначеного переліку, забороняється.

Встановлено також, що органи, які здійснюють держрегулювання ринків фінпослуг, можуть у межах своїх повноважень приймати рішення про належність операцій до певного виду фінансових послуг, про визначення операції як фінпослуги, відсутність такої послуги серед видів фінпослуг і про заборону її надання. Фінустанови, які на підставі ліцензій (дозволів) працювали на ринку раніше, можуть продовжувати роботу до закінчення строку їхньої дії.

Про значення нововведень для ринку і для простих українців ForUm запитав у парламентаріїв та експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

676