Цінова ситуація на ринку продовольства у січні-вересні 2013 року мала дефляційний характер. При загальному індексі споживчих цін, який за 9 місяців п.р. склав 99,4%, споживчі ціни на продукти харчування знизилися на 2,4%, повідомив директор Департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олег Пендзин на брифінгу в рамках прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України.

Він зазначив, що при зниженні цін на продовольство у цілому, за 9 місяців подешевшали крупи гречані - на 16,2%, фрукти - на 12,7%, овочі - на 11,1 %, молоко - на 3,9%, яйця - на 3,7%, олія соняшникова - на 2,7%, м'ясо та м'ясопродукти - на 1,8%. Разом з тим, сталося помірне зростання ціни на масло вершкове - на 3,5%, цукор - на 2,7% , хліб і хлібопродукти - на 0,8%.

«Слід зазначити, що у вересні в порівнянні з серпнем поточного року, ціни знизилися, або не змінилися щодо більшості товарних позицій, за винятком цін на молочну продукцію і яйця, що, переважно, було зумовлено сезонним фактором», - підкреслив Пендзин.

При загальному рівні цін, який склався на внутрішньому ринку України в порівнянні з найближчими сусідами, ми маємо більш низькі ціни щодо багатьох позицій.

«Практично щодо всіх позицій, у тому числі і так званого «борщового набору», ми пропонуємо сьогодні на внутрішньому ринку найнижчу ціну», - зазначив експерт Міністерства.

Так, наприклад, ціна 1 кілограма моркви в Росії на 82% вища, ніж в Україні, капусти - на 82,1%, картоплі - на 35,6%.

Різниця цін з країнами Європи ще більша - в Австрії морква дорожча в 2,7 рази, картопля в 3,2 рази, капуста в 6,5 рази.

На думку Пендзина, сьогодні є всі підстави очікувати стабільність цінової ситуації на споживчому ринку продовольства як мінімум до кінця року.

«Загальна ситуація стабільна і за великим рахунком ми не очікуємо якогось серйозного зростання цін на продукти харчування. Можливі окремі сезонні фактори - у нас завжди в кінці року збільшується споживання яєць і м'яса під час Різдвяних свят, але, я думаю, що обсяги попиту на внутрішньому ринку забезпечені, так що цінові коливання, якщо і будуть, то будуть дуже незначними», - вважає експерт Міністерства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282