Співробітники кримського управління СБУ виявили факт незаконного поховання на території одного з підприємств Судацького регіону п'яти тонн небезпечних отрутохімікатів, які почали розкладатися і представляли реальну небезпеку для навколишнього середовища.

Як повідомляє прес-центр СБУ, отрутохімікати, серед яких 14 найменувань пестицидів, належали одній з місцевих агрофірм.

У 2007 році кількість отруйних речовин становила близько 14 тонн, не рахуючи майже 200 гексахлоранових шашок, що належать до речовин першого класу небезпеки.

Пізніше використання отрутохімікатів цих найменувань заборонив Кабінет Міністрів. Отже, їх треба було утилізувати. Агрофірма уклала із приватним підприємством договір на вивезення та подальшу утилізацію отрути.

Частину отрути фірма нібито вивезла. У 2011 році на агрофірмі пройшла перевірка, хімікатів не виявили. Через деякий час підприємство припинило своє існування, частина приміщень була передана в оренду приватному підприємцю під утримання великої рогатої худоби. В інших будівлях розташувалося нове ТОВ.

«Однак з'ясувалося, що керівник створеного на базі агрофірми підприємства, до речі, в минулому - голова спостережної комісії ліквідованої агрофірми, насправді не вивіз частину отрути, а дав вказівку працівникам, використовуючи наявну сільгосптехніку, закопати пестициди прямо на території», - повідомили в СБУ.

Такі дії є порушенням порядку виробництва, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізації отруйних речовин. У діях керівництва фірми вбачається склад злочину, передбачений ч.2 ст.321 (порушення встановлених правил виробництва, придбання, зберігання, відпуску, обліку, перевезення, пересилання отруйних або сильнодіючих речовин ) Кримінального кодексу України.

Співробітники СБУ, ДСНС, МВС Судацького регіону виявили під шаром ґрунту отрутохімікати, що перебувають у стані хімічного розпаду. За оцінками фахівців, перебування в ґрунті такої кількості отруйних речовин є небезпечним для навколишнього середовища і людей.
За даним фактом порушено кримінальне провадження. Ведеться розслідування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202