Згідно зі звітом МАГАТЕ, всі діючі українські атомні електростанції відповідають нормам безпеки. Про це у коментарі кореспондентові ForU m'у заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша.

«Після «Фукусіми» (аварія на японській АЕС «Фукусіма-1» в 2011 році, - ред.) Україна, як і інші країни Європи, провела так звані стрес-тести. Також були проведені дослідження на відповідність нормам та стандартам безпеки. Наскільки я читав офіційні звіти МАГАТЕ, то наші АЕС відповідають нормам безпеки», - сказав глава Держагентства.

За його словами, цілком можливо, що в майбутньому ці стандарти будуть посилені, оскільки досвід показує, що все одно існує ймовірність аварії.

«У зв'язку з цим необхідно постійно розвивати та підвищувати заходи безпеки», - зазначив Холоша.

У той же час, на його думку, перейти на альтернативні джерела енергії Україна поки не може, оскільки 50% вироблюваної електроенергії - атомна.

Як повідомляв ForUm, у липні цього року інспектори МАГАТЕ у реакторному відділенні енергоблоків №1,2 Рівненської АЕС виконали чергову перевірку наявного ядерного палива і провели обслуговування встановлених відеосистем спостереження та електронних пломб агентства. Інспекція пройшла без зауважень і у визначені терміни.

У червні експертна місія МАГАТЕ вивчала причини, хід та ліквідацію радіаційних наслідків часткового обвалення покрівлі та стінових конструкцій машинної зали блоку №4 Чорнобильської АЕС, що стало ся 12 лютого.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182