На майбутньому десятому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії планується обговорити питання стану та перспективи співробітництва з Російською Федерацією у різних сферах торговельно-економічних відносин; у сфері паливно-енергетичного комплексу та атомної енергетики, промислової політики і транспорту; агропромислового комплексу, освіти та інші. Про це розповів урядовий уповноважений Валерій Мунтіян.

За його словами, в Калузі 15 жовтня 2013 року також буде розглянуто питання створення зернового пулу та інвестування перспективних спільних промислових та інфраструктурних проектів. За результатами планується підписання низки спільних документів. Зокрема, мова йде про узгоджений проект «Дорожньої карти щодо інвестиційної, фінансової та галузевої співпраці». Крім того, продовжиться робота з остаточного узгодження проекту «Дорожньої карти щодо врегулювання торговельних обмежень на 2013-2014 роки».

За словами урядового уповноваженого, важливість цього діалогу складно переоцінити, оскільки Російська Федерація на сьогодні є головним торговим партнером України. Її частка в загальному обсязі зовнішньої торгівлі нашої країни становить понад 27%. У свою чергу, Україна займає п'яте місце серед основних зовнішньоторговельних партнерів Російської Федерації після Китаю, Нідерландів, Німеччини, Італії.

Мунтіян повідомив, що в ході засідання підкомісії з питань торговельно-економічного співробітництва багато і з проблемних питань українсько-російського співробітництва були вирішені.

Зокрема, було зазначено, що для подальшого вдосконалення митного контролю за товарами, які переміщуються через українсько-російський кордон, Міндоходів України і Федеральна митна служба Росії здійснюють інформаційний обмін і організують роботу експертних груп щодо спільного контролю, обміну попередньою інформацією, управління ризиками та правоохоронної діяльності.

Урядовий уповноважений наголосив у той же час, що спостерігається тенденція до скорочення обсягів торгівлі між нашими країнами.

«Негативна динаміка, яка з'явилася останнім часом, між стратегічними партнерами є неприпустимою. Потрібно принципово змінювати ставлення до цієї проблеми. Якщо цей вододіл посилиться, то постраждають і Україна, і Росія, а хто більше і хто менше – ролі вже не гратиме. Тому на всіх рівнях як з одного, так і з іншого боку необхідно застосовувати продуктивні системні заходи, щоб не перетнути точку неповернення у відносинах наших країн. Ми дійшли спільного висновку, що між нашими двома країнами не існує нездоланних перешкод», - сказав Мунтіян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231