Фахівці Міжнародного валютного фонду виходять із хибного припущення, що головна проблема України - це занижені курс гривні і тарифи на комунальні послуги і газ для населення. Таку думку висловив керуючий партнер «Капітал Таймс» Ерік Найман.

«У разі досягнення домовленості з МВФ частку гривні можна буде збільшити, але тільки після самої угоди з фондом. На жаль, однією із вимог МВФ може стати відхід від фіксованого обмінного курсу, що спровокує нестабільність на валютному ринку і одноразову перестановку курсу на 2-3% вище поточних рівнів. На жаль, фахівці фонду виходять із хибного припущення, що головна проблема України - це занижені курс гривні і тарифи на комунальні послуги та газ для населення», - вважає він.

За словами Наймана, фахівці фонду традиційно як мінімум раз на півроку оголошують кілька хибних тез глобальної економіки і ще жодного разу не вибачилися за свої помилки. Хоча вибачення (і бажано фінансова компенсація) були б цілком доречні, оскільки МВФ підштовхує уряди до вчинення дій, які частенько тільки погіршують ситуацію.

«Підходи МВФ, як правило, механізовані і математично чисті, що далеко від реальної економіки. При цьому у своїх аналітичних розрахунках вони часто втрачають важливі деталі. Наприклад, для України цією «маленькою» деталлю є гроші заробітчан - різниця між офіційною і неофіційною, але західної статистикою (якій достатньо довіри) становить близько $4-6 млрд. на рік на користь України. І це потрібно враховувати при розрахунку платіжного балансу країни», - констатує експерт.

Найман також висловив сумнів, що фахівці МВФ прораховують, як вплине на економіку та платіжний баланс зростання або зниження курсу гривні.

«Сумніваюся. Те, що зросте інфляція через подорожчання імпортних товарів, це чудово і дозволить поповнити держскарбницю. Однак остання одночасно постраждає від зростання вартості обслуговування зовнішніх боргів, а також зниження надходжень від населення, фінансового сектора реальної економіки, які також мають значні валютні зобов'язання», - додав керуючий партнер «Капітал Таймс».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122