Посилення незалежності української судової гілки влади – одн а із ключових вимог Євросоюзу не тільки в контексті підписання Угоди про Асоціацію, але і в контексті реалізації загальноприйнятої у демократичних країнах моделі поділу гілок влади.

Так Антон Підлуцький, перший віце-президент Агентства журналістських досліджень (АЖД ), прокоментував актуальність законопроекту №2522а «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

«Законопроект, внесений до парламенту Президентом, позиціонується саме як євроінтеграційний. І цим цілком достатньо описується важливість і необхідна своєчасність прийняття даного документа», - сказав Підлуцький.

На його думку, механізм створення і ліквідації судів, передбачений законопроектом (Верховною Радою за поданням Президента) дозволить більш глибоко і зважено підійти до цього процесу. «Посилення ролі Вищої ради юстиції (ВРЮ), з першого погляду, може збентежити. Але те, що генпрокурор не зможе у ВРЮ голосувати з питань, які стосуються суддів, досить переконливий аргумент на користь посилення ролі ВРЮ у регулюванні роботи судової гілки влади», - вважає перший віце-президент АЖД .

Автоматичне призначення суддів на безстроковий період, як пропонується законопроектом, на думку експерта, спірна норма, у якої є свої плюси і мінуси. «З одного боку, можна дійти думки, що судді стануть менш підконтрольними. Але з іншого, підконтрольні кому? Депутатам, ВРЮ? Якщо грамотно прописати і дотримуватися правил роботи судді, то, у разі порушень і зловживань, довічний термін роботи не стане гарантією недоторканості», - вважає експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166