З огляду на прогрес, якого Україна досягла у реформуванні сфери управління державними фінансами, Європейський Союз може відновити виділення допомоги Україні через механізм бюджетної підтримки. Про це повідомив директор Програм сусідства Генерального директорату з питань розвитку і співробітництва Європейської комісії Міхаель Коллер під час зустрічі з міністром економічного розвитку і торгівлі України Ігорем Прасоловим, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«Реформування сфери управління державними фінансами є одним із пріоритетних завдань уряду, в ході виконання якого ми спираємося на вагому підтримку ЄК, враховуючи досвід та практику ЄС. Враховуючи це, сподіваємося на прийняття позитивного рішення щодо використання інструменту секторальної бюджетної підтримки в Україні», - підкреслив міністр.

Крім того, він повідомив, що сьогодні український уряд вживає заходів, необхідних для реалізації 4 нових програм секторальної бюджетної підтримки у сферах енергетики, регіональної політики, подолання технічних бар'єрів у торгівлі, а також в області охорони навколишнього середовища.

У сфері подолання технічних бар'єрів у торгівлі розроблено проект Стратегічного плану трансформації системи технічного регулювання на 2014-2018 роки, який був доопрацьований Мінекономрозвитку з урахуванням пропозицій Є К та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Мінекономрозвитку вживатиме всіх необхідних заходів щодо схвалення проекту Стратегічного плану урядом до кінця 2013 року. Враховуючи це, просимо європейських експертів якомога швидше надати свої коментарі до проекту Стратегії, нещодавно переданому європейській стороні», - зазначив Прасолов.

Водночас у контексті перспектив відновлення надання Євросоюзом допомоги Україні через механізм бюджетної підтримки Колер відзначив прогрес у напрямах, зокрема, в енергетиці, при цьому висловив надію на продовження українською стороною активної роботи з реформування системи управління державними фінансами.

«Я вважаю, якщо Україна і надалі демонструватиме прогрес у галузі управління державними фінансами, з усіма цими напрямами не буде жодних проблем, і ЄС зможе виділити суму понад 160 млн євро для цих пріоритетних напрямів - це торгівля, регіональна політика та охорона навколишнього середовища», - вважає Колер.

Нагадаємо, з 2008 року укладено 6 угод про фінансування програм секторальної бюджетної підтримки у сферах енергетики, охорони навколишнього середовища, енергоефективності, транспорту, управління кордонами, торгівлі (стандартизації) на загальну суму 368,0 млн євро, з яких 340,5 млн євро - кошти бюджетної підтримки і 27,5 млн євро - технічна допомога.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1503